De Harde Mannen: Kudde schapen in wolfskleren

Qua uiterlijk kunnen ze de vergelijking met Satudarah, No Surrender en Hells Angels glansrijk doorstaan. Maar de Harde Mannen zijn een parodie op outlaw motorclubs. Een kudde schapen in wolfskleren.

Kampeerders voelen de neiging spontaan ineen te krimpen als de Harde Mannen met hun dikke motoren ten tonele verschijnen. Achter elk helmvizier zien ze een Hells Angel en het sentiment kantelt. Van don’t worry, be happy naar gillend naar huis. Met argusogen worden de motormuizen nagestaard. Totdat ze hun snelheidsmonsters het zwijgen hebben opgelegd, de eerste tranentrekker ‘Bloed, zweet en tranen’ uit de speakers schalt en ze hun eerste Harde Mannendrankje in één teug achterover tikken. Dan dringt langzaam het besef door dat elke vergelijking tussen dit zootje en outlawmotorclubs als No Surrender en Satudarah mank gaat. Meestal is het ijs dan snel gebroken. Al was er die ene keer op een camping bij Lyon een Nederlander die de euvele moed had de Harde Mannen recht in hun gezicht te zeggen dat hij hun muziekkeus niet op prijs stelde. ,,Hazes of Corrie Konings waren aan hem niet besteed. Toen hebben we hem maar gegeven wat hij graag wilde: klassieke muziek”, lacht Ron Engelkes (54). Op een Italiaanse camping werden ze geweigerd. ,,Er was plek zat, maar de campingbaas wilde ons niet hebben. Hij zei met een stalen gezicht dat de camping vol was.”

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven