De geest is uit de fles bij FC Groningen

FC Groningen heeft zaterdagavond de vierde opeenvolgende nederlaag geleden. In Euroborg was PSV veel te sterk (0-3). Daarvoor hadden de noorderlingen verloren van AZ (4-1), Ajax (2-1) en FC Twente (2-0). Weet FC Groningen zich nog op te richten en zich toch nog te kwalificeren voor de play-offs, of komt het terecht in een Huistra-scenario en gaat het seizoen uit als een nachtkaars?

FC Groningen heeft deelname aan de play-offs als doelstelling. Om het toetje van de eredivisie te kunnen bereiken moet het in de resterende acht competitiewedstrijden twee clubs voorbij. Op dit moment zijn dat Heracles Almelo en PEC Zwolle, respectievelijk als negende en als achtste geklasseerd. Beide ploegen hebben vier punten meer dan FC Groningen, dat op de tiende plaats staat. Die marge is nog te overbruggen, maar niet met het spel dat FC Groningen de laatste weken op de mat heeft gelegd en zeker niet met de instelling die het tentoon spreidde in de tweede helft van de wanprestatie tegen PSV.

Groningen nam bijna altijd deel aan de play-offs
De play-offs in de huidige vorm deden hun intrede in het seizoen 2005-2006 en FC Groningen is bijna altijd van de partij geweest. Het ontbrak slechts twee keer: vorig jaar, toen het de KNVB-beker won en zich daardoor al verzekerd wist van Europees voetbal en in het seizoen 2011-2012, toen het in de reguliere competitie als veertiende eindigde, de slechtste klassering sinds de overgang naar Euroborg in januari 2006.

Dit seizoen naast het sofseizoen 2011-2012 leggend, zijn er nogal wat parallellen te trekken. Net als nu waren ook vier jaar geleden de prestaties tot aan de winterstop alleszins redelijk. FC Groningen stapte met 26 punten, net zo veel als in dit seizoen, goedgemutst als achtste over de drempel van het nieuwe jaar. Ook dit seizoen deed het dat als achtste. FC Groningen won in de eerste helft van het seizoen 2011-2012 zeven keer, speelde vijf keer gelijk en verloor ook vijf keer. Ook dat zijn exact dezelfde cijfers als over de eerste helft van dit seizoen. De doelcijfers zijn eveneens nagenoeg identiek: 29 voor en 28 tegen in het seizoen 2011-2012, 21 voor en 22 tegen in dit seizoen.

Na de winterstop ging het helemaal mis met FC Groningen. De ploeg van de toenmalige hoofdtrainer Pieter Huistra zorgde weliswaar één keer voor een daverende verrassing met een 3-0 thuiszege op PSV, maar leed in de eerste maanden van het kalenderjaar 2012 de ene na de andere nederlaag en sprokkelde in de laatste zeven competitiewedstrijden slechts twee punten bijeen. Het kostte Huistra uiteindelijk de kop.

De hervatting van de competitie begon nog goed
Ook de ploeg van Van de Looi begon, na een prima trainingskamp in Spanje, vol goede moed aan de tweede helft van het seizoen. Met een prachtige 3-1 uit-overwinning op PEC Zwolle, gevolgd door een 2-0 thuiszege op SC Cambuur, leek FC Groningen de basis te hebben gelegd voor een mooie eindsprint. De vierde plaats lag zelfs voor het grijpen. Maar de laatste weken zijn de noorderlingen het spoor helemaal bijster. Natuurlijk, AZ uit, Ajax thuis, FC Twente uit en PSV thuis zijn lastige tegenstanders, maar nul uit vier is het andere uiterste.

Met Huistra aan het roer verwerd FC Groningen in de tweede helft van het seizoen 2011-2012 tot een ploeg waarin geen leven meer zat en waarin de spelers niet meer bereid waren een stapje extra voor elkaar te doen. FC Groningen anno nu dreigt ook steeds meer die kant op te gaan. Met zijn vaststelling direct na de nederlaag tegen PSV dat zijn spelers ‘geen bokkie’ voor elkaar hadden gestaan, gaf Van de Looi dat zelf indirect ook aan.

Gemopper en gemekker in de selectie
Er is, net als destijds onder Huistra, ook sprake van onvrede in de selectie. Jarchinio Antonia (vindt dat hij meer speeltijd moet krijgen) ging drie weken geleden in de kleedkamer tekeer tegen Van de Looi en werd disciplinair gestraft. En de eveneens gefrustreerde Michael de Leeuw, gepasseerd tegen PSV, liet zich aan de vooravond van het duel met de landskampioen gaan met onder meer de opmerking: Ik heb kennelijk weinig krediet bij ‘deze’ trainer. Ook de clubtopscorer tastte daarmee de autoriteit van Van de Looi aan. De onvrede in de selectie – het chagrijn spat van nogal wat gezichten af – neemt toe en het feit dat Van de Looi aan het eind van dit seizoen vertrekt, helpt ook al niet mee om de rust in de kleedkamer terug te krijgen, het gehannes van de clubleiding met de assistent-trainers Dick Lukkien en Marcel Groninger evenmin.

Direct na de genante vertoning tegen PSV trok Van de Looi de vrije (zon)dag van de spelers in. Niet zozeer voor een extra trainingsessie, maar meer om ‘de koppen bij elkaar te stekken’, zoals hij het noemde. Om te bespreken hoe de neergaande lijn kan worden omgebogen en een plaats in de play-offs toch nog kan worden afgedwongen. Te beginnen zaterdag in Rotterdam tegen Excelsior. Het zou goed zijn als Van de Looi tijdens de praatsessie ook zijn eigen functioneren kritisch tegen het licht heeft gehouden. Denkt hij, met andere woorden, nog voldoende greep op zijn elftal te hebben en nog voldoende gezag in de kleedkamer? De geest is uit de fles bij FC Groningen en het wordt een hels karwei om hem daar dit seizoen nog in terug te krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.