Doodlopende weg ingeslagen

FC Groningen heeft ook van Excelsior verloren. In Rotterdam ging het tegen degradatiekandidaat Excelsior met 2-1 onderuit. Pas na de komst van Michael de leeuw na krap een uur kwam er leven in het spel bij de equipe van de onder vuur liggende Erwin van de Looi.

Als de spelers van FC Groningen direct na het laatste fluitsignaal van Serdar Gözübüyük de 192 meegereisde supporters willen bedanken voor hun steun, worden zij keihard weggehoond en met wilde armgebaren richting de kleedkamer gedirigeerd. De diehardfans moeten even helemaal niks weten van hun favorieten.

Het is de logische reflex van zwaar teleurgestelde voetbalsupporters die hun ploeg zaterdagavond voor de vijfde opeenvolgende keer zien verliezen. De laatste keer dat de noorderlingen in een even lange eredivisieserie met lege handen stonden, was in de periode maart-april 1974. Het negatieve clubrecord staat op zes puntloze duels op rij.

Krijgt Van de Looi zijn ploeg nog op de rit?
Weet FC Groningen zich in het restant van de competitie nog te herstellen? Krijgt Erwin van de Looi zijn ploeg nog weer op de rit? Hoe is het gesteld met de eigenwaarde van de spelers? Tonen zij toch nog karakter? Of laten zij de trainer met wie zij vorig seizoen nog de KNVB-beker wonnen in de steek, net als de club die hen maandelijks een vorstelijk salaris betaalt?

Om de play-offs te bereiken en uitzicht te hebben op een wellicht opnieuw financieel lucratieve Europese campagne moet FC Groningen tenminste achtste worden. Door de aanhoudend slechte resultaten staat het elfde, zes punten en een slechter doelsaldo verwijderd van een play-offplaats. En dan is er ook nog de pot met televisiegelden. Des te verder FC Groningen op de ranglijst afglijdt, des te minder geld het daaruit volgend seizoen ontvangt.

Van de Looi moet 'oprotten'
De druk op Van de Looi is na de nederlaag in het stadionnetje van Excelsior verder toegenomen. De harde kern van de supporters heeft het al veel langer gehad met hem en wil maar één ding, dat hij zo snel mogelijk ‘oprot’. Vanuit die hoek is ook dat een logische emotie. Maar gelukkig voor Van de Looi bepalen de supporters niet het beleid, daar gaan algemeen directeur Hans Nijland en het managementteam van FC Groningen over.

Van de Looi heeft eerder al aangekondigd aan het eind van dit seizoen te zullen vertrekken en het zou van heel veel paniek getuigen voortijdig afscheid van hem te nemen. Te meer omdat het voor aanvang van het seizoen al is misgegaan. De club heeft het vertrek van met name Tjaronn Chery en Eric Botteghin en toch ook van de ondergewaardeerde Maikel Kieftenbeld onvoldoende gecompenseerd met de komst van Jesper Drost, Etiënne Reijnen en de op de valreep nog binnen gehengelde Hedwiges Maduro.

Centraal minder kwaliteit
De huidige selectie van FC Groningen heeft beduidend minder te bieden dan die van het vorige seizoen. Met name op de belangrijkste posities: centraal achterin, centraal op het middenveld en ook centraal voorin. Want met het aantrekken van scorende spitsen is FC Groningen al jarenlang niet meer succesvol geweest. Het begon in 2011 met de transfer van de weinig productieve David Texeira, gevolgd door de ook al niet doeltreffende Género Zeefuik en de evenmin trefzekere Danny Hoesen.

Van de Looi onderkende het probleem en drong aan het eind van het vorige seizoen aan op de komst van Mike Havenaar, maar de clubleiding gaf prioriteit aan de invulling van de positie die opgevuld moest worden na het vertrek van Chery naar Queens Park Rangers en ging voor Drost, voor wie het 1,5 miljoen euro op tafel legde. Havenaar verkaste naar ADO Den Haag en is met twaalf doelpunten een van de belangrijkste spelers van de club uit de residentie.

Vincent Janssen, toen nog bij Almere City FC en nu bij AZ met negentien doelpunten gedeeld topscorer in de eredivisie met de PSV’er Luuk de Jong, werd eveneens langs de meetlat gelegd. Nog afgezien van het feit dat de scouting nogal wat minpunten bij hem had ontdekt, geldt voor hem min of meer hetzelfde als voor Havenaar. Pas in de eerste helft van het seizoen kwam op de burelen in Euroborg het besef dat ook de spitspositie onvoldoende bemand was. In de winterstop werd daarom de Noor Alexander Sørloth aangetrokken.

Verandering van speelwijze
Het structurele gebrek aan creatief en scorend vermogen speelt FC Groningen het hele seizoen al parten en is de voornaamste oorzaak van het stroeve competitieverloop. En als een elftal niet de voetballers heeft om met een verzorgde speelwijze kansen te creëren en te scoren, dan doet een trainer er verstandig aan te switchen naar een ander, meer opportunistisch speltype. En die flexibiliteit moet Van de Looi zich nog eigen maken.

Hij blijft halsstarrig vastgehouden aan zijn speelwijze, die bovendien ook nog vaak oersaai is, en is daarmee in zijn laatste seizoen bij FC Groningen een doodlopende weg ingeslagen. Zijn gehannes met Michael de Leeuw – tegen Excelsior opnieuw wisselspeler – is daarbij zijn voornaamste misser. De Leeuw is een van de weinige spelers die wel scoort en is, zwart-wit gesteld, de eerste naam die op het wedstrijdformulier dient te worden ingevuld.

Michael de Leeuw
Om optimaal gebruik van hem te kunnen maken moet De Leeuw op een positie worden gezet waar hij ‘in zijn kracht’ kan komen te spelen. En dat is niet als middenvelder, waar Van de Looi hem een aantal weken heeft laten verzuipen. Daarvoor mist hij de kwaliteiten. Een elftal met hem op het middenveld komt niet aan het voetballen.

De Leeuw rendeert het best in een 4-4-2-systeem als schaduwspits dicht in de buurt van een diepe spits. Dan kan hij veelvuldig in het strafschopgebied van de tegenstander komen en voor dreiging zorgen. De slotfase zaterdagavond tegen Excelsior, waarin De Leeuw de 1-2 maakte en er na zijn komst voorin bij FC Groningen tenminste wat gebeurde, maakte dat nog maar weer eens duidelijk.

Een ander spelconcept biedt geen garantie om toch nog de play-offs te bereiken. Maar door blijven modderen op de manier waarop FC Groningen dat de afgelopen maanden heeft gedaan is tot mislukken gedoemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.