Dorp staat weer op scherp

De gemeente Delfzijl wil enkele kleine scholen in omliggende dorpen sluiten. Meedhuizen maakt zich op voor een lange en heftige strijd.

Het plotselinge bericht in de krant dat openbare basisschool Meedhuizen door de krimp geen toekomst meer heeft, is in het dorp ingeslagen als een bom. ,,Hoe verzin je het? We hebben een jong en veerkrachtig dorp van ongeveer 500 inwoners. De school neemt een hele belangrijke plaats in. Die laten we ons niet zomaar ontnemen’’, zegt Pieter de Jong, voorzitter van Dorpsbelangen Meedhuizen. Volgens De Jong is de basisschool die 54 leerlingen telt, voor jonge gezinnen een belangrijke reden om zich in Meedhuizen te vestigen. ,,Dat willen we graag zo houden. De sociale binding is uitstekend. We hebben hier iets meer dan twintig verenigingen. Die laten we door een onzalige ingreep als het sluiten van onze school, niet om zeep helpen.’’

'Dorpen zullen zich roeren'
Het gemeentebestuur ziet mogelijkheden om met aardbevingsgeld het onderwijs en de huisvesting in de regio efficiënter in te richten. Jan Wierenga, inwoner en oud-raadslid van de PvdA in Delfzijl, zegt dat de politiek te hard van stapel loopt en een flinke steek laat vallen. ,,De gemeenteraadl heeft in 2013 een belangrijk initiatiefvoorstel aangenomen. Daarin werd besloten te kijken hoe je kleine scholen in dorpen kunt openhouden. Daar is niets mee gedaan.’’ Om die reden verwacht Wierenga dat ook andere dorpen zich zullen roeren.

,,Belangrijk pleitbezorger voor het behoud van kleine scholen was tot voor kort Fractie 2014. Die partij heeft de dorpsschool altijd gezien als een primaire faciliteit. Nu ze in het gemeentebestuur vaster op het pluche zit, is ze als een blad aan de boom omgedraaid. Desondanks hoopt Meedhuizen dat Fractie 2014 tot inkeer komt.’’

'We hebben alles uit de krant moeten halen'
Freddy van der Ploeg, lid van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool Meedhuizen, baalt van de wijze waarop de gemeente en het schoolbestuur met de inwoners omgaat. ,,We hebben alles uit de krant moeten halen. Daarom willen we om tafel met het schoolbestuur van Marenland. Wat vindt die hier van?’’’ Dat de messen in Meedhuizen aardig geslepen kunnen worden., bleek al in 2010 ,toen het dorp flink actie voerde tegen de sluiting van de gymzaal naast de basisschool. De gemeente had al een sloopvergunning afgegeven omdat het gymlokaal onveilig zou zijn, Het protest hield aan, waarna de gemeenteraad unaniem besloot het gebouw over te dragen aan het dorp en 70 mille beschikbaar stelde voor een opknapbeurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.