Een oefening in verdwijnen

,,Wat denkt u zelf?'', vroeg de neuroloog vierenhalf jaar geleden aan schrijver/ journalist Henk Blanken. Om vervolgens het aarzelend uitgesproken antwoord te bevestigen. Blanken heeft de ziekte van Parkinson. Hij schreef er een boek over: Pistoolvinger. Een gesprek over de liefde, de dood en de schurende schoonheid van het verval.

Henk Blanken plaatst thee op de keukentafel, richt zich op en wijst naar beneden. ,,Kijk'', zegt hij. ,,Dat been. Dat wil weg.'' Hij zegt het licht geamuseerd, alsof hij het over iemand anders heeft, een vreemde met een vreemd been dat zwervende bewegingen maakt. Maar het is zijn been, het doet alleen wat het zelf wil tegenwoordig. Net als zijn hoofd, dat zachtjes heen en weer beweegt alsof hij in de stadsschouwburg zit en om een pilaar heen moet kijken om de voorstelling te zien. Net als zijn linker wijsvinger, die zich omhoog richtte. Een 'pistoolvinger', heet dat.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.