Grote stad ontdekt carbidgeknal

Het carbidschieten – van oudsher een traditie van het platteland – is aan een fikse opmars bezig. Sinds de vuurwerkwet in 2010 het luidste knalvuurwerk verbood, rukt het knallen met melkbussen op naar de grote steden.

Door verdere aanscherping van de regels in 2014 mag alleen nog tussen 18.00 uur 's avonds en 2.00 uur 's nachts vuurwerk worden afgestoken rond oud en nieuw. Carbid valt echter buiten die wettelijke regels. De duivelsharde knallen, die bij iedereen in de maagstreek en het middenrif resoneren, zijn luider dan van welk legaal vuurwerk ook. Steeds meer stedelingen experimenteren daarom graag met de boerencombinatie van bussen en carbid. ,,De omzet tussen stad en platteland is inmiddels fiftyfifty geworden'', zegt Wesley Zantinge van melkbusshop.nl. Vanuit een boerderij in Ruinerwold stuurt hij jaarlijks duizenden pakketten rond. Met melkbussen. Met carbid. En met speciale startersets. Wesley doet de pr, zijn vader Fokke gaat over de melkbussen en de pakketten. ,,Maar wij zijn marktleider”, roepen ze trots.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.