Huizenbezitter niet bang voor NAM

De NAM is voor het eerst gedagvaard door een Groninger huizenbezitter. Henk Broekema (61) in Schildwolde is het helemaal zat.

Henk Broekema heeft een droom: de boerderij waarin hij 61 jaar geleden werd geboren omtoveren tot een educatief project. „Ik wil schoolkinderen laten zien hoe het vroeger was.” In 2013 had de ambitieuze verbouwing, inclusief koetshuis, bed & breakfast en theeschenkerij, klaar moeten zijn. In 2014 had Broekema met zijn vrouw en 3-jarige dochtertje van zijn huurhuis in Stad naar de boerderij in Schildwolde willen verhuizen.

Het loopt anders. Begin 2013 haalt hij een klimop van de muur. „Daar zat een scheur”, vertelt hij. Een inspecteur bekijkt de boerderij en stelt nog meer schade vast. Aardbevingsschade, wel te verstaan. Broekema en de NAM steggelen over de vraag of de aardbevingsschade zo'n 4000 euro is (aldus de NAM) of rond de 16.000 euro (aldus de contra-expertise).

Er speelt nog een groter probleem: de boerderij verzakt. De zware gebinten zakken bovendien sneller dan de rest, waardoor de boerderij steeds krakkemikkiger wordt. Wil Broekema de eeuwenoude boerderij echt stevig maken, dan moet er onder de fundering een betonvloer worden gestort. En dat kost ruim een ton. Broekema legt de verbouwing stil. „Ik dacht, ik ga met de NAM om tafel en dan komen we er wel uit.”

Het loopt anders. De dagvaarding – een pak papier van 4 centimeter dik – vormt een rampdossier. De NAM raakt herhaaldelijk stukken kwijt, schrijft advocaat Erik-Jan Linstra. Ook komt de NAM volgens Broekema mondelinge afspraken niet na, weigert het bedrijf ondanks beloftes rekeningen te betalen en geeft het op lastige vragen geen antwoord. Een mediator noemt de situatie ‘schrijnend, zowel psychisch als financieel' en spoort de NAM aan ‘met spoed in actie te komen'.

Schade
De NAM biedt aan zo'n 15.000 euro te betalen. „Over de fundering wil het bedrijf niet praten. Als er in de toekomst opnieuw schade ontstaat, mag ik weer bellen en dan wordt het dan wel opgelost. Maar ik ga toch niet nu, op mijn leeftijd, die boerderij verbouwen terwijl ik weet dat ik straks weer schade krijg?” Het moet in één keer goed gebeuren, vindt Broekema. „Waarom worden gebouwen in Loppersum nu aardbevingsbestendig gemaakt terwijl panden in andere dorpen moeten wachten? Dat is waanzin.”

Broekema is het zat. „De boerderij is mijn droom. Al mijn geld zit erin.” En dus stapt hij nu naar de rechter. „De NAM veroorzaakt de schade en bepaalt ook hoe het wordt opgelost. Dat slaat nergens op. En ik hoef hier echt niet rijk van te worden. Ik wil dat de boerderij degelijk en duurzaam wordt hersteld.”

Kwaad
De Groninger is kwaad. „Kijk, soms staat een schuur op instorten of zit ergens een scheur die zo breed is dat je je hand erdoor kunt steken. Dat is heftig. Maar er is veel meer aan de hand. Al die schade die je niet direct ziet, zit er wel degelijk. Ik snap niet dat niet veel meer burgers in actie komen. Ja, de NAM is machtig, maar moeten we daar bang van worden? Dat dacht ik toch niet.”

Ondertussen ligt zijn droom al ruim twee jaar stil. Hij werkt weer op zee, als veiligheidsdeskundige bij windparken. „Ik moet toch geld verdienen hè? Terwijl ik graag meer bij mijn dochtertje was geweest.” Een klein beetje hoop heeft hij nog. „Ik wil er graag met de NAM uitkomen. Ik geloof er niet meer echt in maar ik hoop nog steeds dat het goed komt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.