Miljoenen Wmo-geld Westerwolde

De nieuwe gemeente Westerwolde begint met een eigen reservepot voor hulpbehoevende inwoners. Daarin zitten vrijwel zeker miljoenen euro’s.

Het geld wordt meegebracht door Vlagtwedde en Bellingwedde, de twee gemeenten die op 1 januari 2018 fuseren tot Westerwolde.

Maatregelen

Beide krijgen, zoals alle gemeenten, jaarlijks een budget van het Rijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarmee moeten huishoudelijke en andere vormen van hulp worden bekostigd.

Vlagtwedde had aanvankelijk te weinig aan dat budget en nam daarom maatregelen, zoals het invoeren van een eigen bijdrage. Daardoor werd de afgelopen jaren geld overgehouden, met als gevolg dat er nu twee miljoen euro in de reservepot zit.

,,Over 2015 hebben we acht ton aan Wmo-geld overgehouden en ook dat geld wordt in dat potje gestopt’’, zei burgemeester Leontien Kompier gisteren bij de presentatie van de jaarrekening 2015. De Wmo-reserve bedraagt nu ruim 3 miljoen.

Buffer

Vlagtwedde wil dat geld meenemen naar de nieuwe gemeente. Wethouder Wim ’t Mannetje (VVD) van Bellingwedde hoopt dat ook zijn gemeente enkele tonnen kan bijdragen. Bellingwedde heeft niet zo’n grote reserve als de fusiepartner. ,,Maar we willen nu wel drie ton opzijzetten voor de Wmo. Dat kan omdat ook wij vorig jaar geld hebben overgehouden’’, stelt ’t Mannetje.

De nieuwe gemeente moet ook een algemene reserve hebben. ’t Mannetje rekent erop dat Bellingwedde daarvoor ruim een miljoen euro op tafel legt. ,,Dat bedrag hebben we nu als buffer en dat willen we de komende anderhalf jaar zo houden.’’

Vlagtwedde doet tot 2018 geen nieuwe investeringen. Die gemeente stak de afgelopen jaren vele miljoen in allerlei projecten, waaronder het opknappen van het centrum van Ter Apel. ,,De komende periode voeren we een sober financieel beleid, met het oog op de herindeling’’, verklaart Kompier. Zij verwacht dat Vlagtwedde ongeveer 5 miljoen euro gaat bijdragen aan de algemene reserve van Westerwolde. ,,Daarmee begint de nieuwe gemeente met een stevige buffer.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.