Neanderthalers dol op Drenthe

In de buurt van Zeijen zijn ruim twintig vuurstenen voorwerpen gevonden die door Neanderthalers zijn bewerkt. Het gaat om een serie bijzondere archeologische vondsten.

Dat schrijven vijf archeologen in een artikel in Paleo-Aktueel, de jaarlijkse uitgave van het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) van de Rijksuniversiteit Groningen.

De artefacten zijn opgeraapt op meerdere plekken aan weerszijden van de Broekenloop, ten westen van Zeijen. Met de vondsten, die werden gedaan tijdens zoekacties op verschillende akkers tussen 2007 en 2014, komt het totaal aantal bewerkte stenen objecten dat in het betreffende gebied is gevonden op 33.

Basiskamp

Het gaat om drie tot vier vondstconcentraties en enkele losse vondsten. De grootste concentratie in het gebied, Zeijen-Oost genaamd, is goed voor de helft van het aantal voorwerpen. ,,We beschouwen deze site, gesitueerd langs een dalrand, voorlopig als een basiskamp, omdat er kennelijk meerdere mensen een tijdje hebben gebivakkeerd'', schrijven de auteurs.

Bijzonder is dat er twee vermoedelijke, niet-afgemaakte bladspitsen zijn gevonden, die ter plekke zijn gemaakt. Deze stenen werktuigen werden door Neanderthalers als speerpunt gebruikt. Bladspitsen zijn technisch moeilijker te fabriceren dan vuistbijlen, de bekendste werktuigen van deze mensensoort, die zo'n 30.000 jaar geleden is uitgestorven.

De artefacten die in Zeijen zijn gevonden, zijn waarschijnlijk tussen de 40.000 en 45.000 jaar oud, vertelt de Groningse archeoloog Marcel Niekus, een van de auteurs van het artikel. Daarmee zijn de vondsten zeker enkele duizenden jaren jonger dat die van de grote Neanderthaler-vindplaats in de buurt van Assen, die tot nu toe zo'n 450 objecten heeft opgeleverd en minimaal 50.000 jaar oud is.

Drenthe was favoriet gebied

Terwijl bij Assen relatief veel vuistbijlen zijn gevonden, ontbreken bladspitsen daar volledig. Niekus: ,,De bladspits is echt een werktuig van de late Neanderthalers.'' De grond rond de Broekenloop toonde zich overigens zeer weerbarstig, zegt de Groningse archeoloog. ,,We hebben er heel wat dagen rondgelopen zonder enig resultaat. De weinige vondsten geven wel aan dat onder de oppervlakte nog veel meer moet liggen.''

Terwijl de vindplaats bij Assen (de precieze locatie is nog steeds niet bekendgemaakt) zowel een jacht-slachtkamp als een werktuigen-atelier herbergt, gaat het bij Zeijen om kleine kampementen. Niekus: ,,Maar al deze vondsten bij elkaar tonen wel aan dat Drenthe gedurende een heel lange periode een favoriet gebied is geweest van Neanderthalers, waar ze verschillende activiteiten ontplooiden.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.