Nu Lycurgus wint, heeft het vrienden

Met het winnen van de beker is Abiant Lycurgus nu ook in beeld bij de gemeente Groningen, die de volleyballers gisteren de Sportpenning overhandigde.

Lachende gezichten in de ontvangsthal in het Groninger stadhuis. Oké, de Grote Markt is weliswaar bevolkt met marktkraampjes in plaats van volleybalfans, maar ,,dit is een stukje erkenning'', vinden ze bij Lycurgus.

Niet onopgemerkt

De bekerzege – in de finale werd zondag in Almere aartsrivaal Zwolle geklopt – van de Groningers is niet onopgemerkt gebleven. Het stadsbestuur, onder leiding van burgemeester Peter den Oudsten, nodigde de volleyballers gistermiddag uit en had geen tien seconden overleg nodig om hen ook de Sportpenning van de gemeente uit te reiken. ,,Een unieke prijs voor een unieke prestatie'', zei Den Oudsten, die de Sportpenning overhandigde aan coach Arjan Taaij en aanvoerder Dennis van der Veen.

Taaij had bij terugkomst in Groningen zondagavond de beker opgedragen aan ‘de Robs en Mello's' van Lycurgus, met andere woorden: de vrijwilligers die de club steunden, ook toen de club met tienduizenden euro's schuld op sterven na dood was. ,,De weg die we toen zijn ingeslagen, móest wel leiden tot het pakken van prijzen'', vond Rob Birza, die de voorzittershamer overgaf aan Mark Boumans.

Geweldig trots

Den Oudsten sprak een paar woorden in het Engels, voor de Australiër, de Canadezen en de Amerikaan in de gelederen van Lycurgus, maar ging al snel weer over in het Nederlands. ,,We zijn geweldig trots. De clubhistorie gaat terug tot 1952 en jullie behoren al jaren tot de top. Maar nu, met de beker, horen jullie met recht bij de topclubs van Groningen.''

Na de toespraak volgden taart en koffie en overhandigde waarnemend voorzitter Birza (Boumans was verhinderd) Den Oudsten en sportwethouder Paul de Rook een sjaaltje van Lycurgus. ,,Zodat ze niet verrast worden mochten we over een aantal weken landskampioen worden'', zei Birza met een knipoog. ,,En lukt dat niet, dan hebben jullie een mooi aandenken aan deze historische dag.''

Den Oudsten verwees de club ,,voor meer geld'' door naar De Rook, maar trok die woorden later in. ,,Dat grapje had ik misschien niet moeten maken'', verontschuldigde de burgervader zich kort erna.

Want na de jaren dat Lycurgus anoniem bleef bij B&W, tevergeefs aanklopte om te praten over verlaging van de zaalhuur en meer van die dingen, ‘mocht' Lycurgus mét beker wel langskomen. ,,Daarom heb ik niet zoveel met zo'n ontvangst'', zei assistent-trainer Gerard Smit.

Vrienden

,,Jarenlang had de gemeente ons kúnnen helpen, maar zag je niemand. Nu kunnen we komen opdraven. Als je wint, heb je vrienden. Maar zulke vrienden hoef ik niet'', vervolgde Smit, die fijntjes wees op de keer dat Lycurgus in 2010 tegen het Spaanse Almería speelde. ,,Hun burgemeester kwam zelfs mee. Maar er was niemand van de gemeente die hem kon ontvangen; de burgemeester niet, de wethouder niet, een hoge ambtenaar niet. Toen heeft onze voorzitter het zelf maar gedaan…''

Maar, zo wist Smit ook wel, zo'n ontvangst was inherent aan topsport. En Birza smeedde het ijzer nu het heet was en ontfutselde Den Oudsten – getooid met Lycurgus-sjaal – een toezegging binnenkort langs te komen. ,,Ik wilde in Almere langskomen, maar er kwam iets tussen. Dat is de ellende met een beroep als het mijne. Als ik een minister in Den Haag moet spreken, gaat dat voor. Ik ben sportliefhebber, heb geschaatst en getennist. Ik weet ook dat deze prestaties belangrijk zijn om mensen aan het sporten te krijgen. Dít zijn de rolmodellen tegen wie jongeren opkijken. Daarom is dit belangrijk. En ik kom kijken, want Lycurgus hoort met de beker nu ook in ons rijtje topclubs.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.