Opinie: Het succes van de Groninger burgertop

In 2011 vond de eerste G1000 plaats en wel in België. David van Reybrouck bedacht hier samen met een aantal andere Belgen dat, toen de politiek er niet uit kwam om een regering samen te stellen, je ook burgers kon vragen naar hun plannen voor België. Duizend Belgen werden door middel van loting uitgenodigd om met elkaar over de toekomst van België te praten. Niet om het politieke systeem over te nemen maar om burgers die dat wilden meer invloed te geven dan alleen 1 x per 4 jaar te stemmen.

Ontmoeting en ideeën
In Groningen werd afgelopen 6 juni volledig door vrijwilligers een G1000 georganiseerd. Een paar maanden eerder hadden vijf stadjers bedacht dat zij Groningen ook zo'n G1000 gunden. Bewust anders dan in België. In Groningen niet georganiseerd vanuit onvrede met de politiek, maar om ontmoeting en ideeën te creëren. De burgertop in Groningen werd met zogenaamde ambassadeurs uit alle onderdelen van de stad georganiseerd. Vertegenwoordigers van de straat, uit het onderwijs, de politiek, het bedrijfsleven. Nu, een half jaar later, wordt steeds vaker de vraag gesteld: Wat heeft de G1000 nu eigenlijk opgeleverd?

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.