Opinie: Windparken tegen wil en dank

De burgers willen helemaal geen profijt hebben van de windparken, betoogt Daniël Venema uit Valthermond, sterker nog, ze willen de windparken helemaal niet.

De inwoners van de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze kregen deze week van het rijk een brief over de windparken De Drentse monden en Oostermoer. Het Rijk heeft afspraken gemaakt om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. Daarom heeft het 11 gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windmolenparken van 100 MW.

‘Uitgeholde democratie’

Ze proberen in de brief uit te leggen waarom deze windparken er moeten komen, maar raken niet de kern van het probleem. Ze hebben allerlei onderzoek laten doen naar de effecten van de omgeving, zoals geluid, slagschaduw, flora en fauna, landschap en energieopbrengst. Uit deze ‘onafhankelijke’ onderzoeken bleek natuurlijk dat deze gebieden perfect zijn voor de windparken. Maar draagvlak bij de bevolking creëren is niet gebeurd. Deze windparken worden de burgers door de overheid opgelegd.

Doordat ze de windparken zo groot hebben opgezet, voert het rijk de regie over de plaatsing van de windmolens. De democratie is zo helemaal uitgehold. Burgers kunnen wel tegen zijn, maar het gaat toch door. Terwijl er een volwaardig alternatief is gepresenteerd door de ondernemingsorganisaties Drentse Monden en Kanaalstreek.

‘Drie kwart tegen’

Zij hebben een compleet plan voor een Solar park in de veenkoloniën, maar de windmolens moeten er blijkbaar komen. Windmolens in lintdorpen plaatsen is hetzelfde als windmolenpark plaatsen rondom een kerkdorp. De mensen in de lintdorpen worden voor hun gevoel volledig omsingeld door windmolens. Het landschap in de monden wordt volledig verwoest door deze gigantische windmolens en niemand die de burgers van Borger-Odoorn en Aa en Hunze tegemoet wil komen.

Meer dan driekwart (77,2%) van de huishoudens binnen de gemeenten is (sterk) tegen de komst van het windpark, terwijl 10,3% voor de komst van het windpark is. 11,2% geeft aan neutraal te zijn, 1,4% geeft aan hierovergeen mening te hebben.

Het rijk (en de initiatiefnemers) willen de burgers mee laten profiteren van de windparken. Maar de burgers willen geen profijt hebben van de windparken, zij willen de windparken helemaal niet. Maar daar wordt niet naar gekeken. Ze willen de achtertuin van burgers kapot maken op eigen kosten. De windparken worden betaald door subsidies ( de partij van Kamp heeft de mensen daar zelf altijd voor gewaarschuwd!) die de burgers zelf opbrengen via belastingen. De burgers kunnen volgens de brief op meerdere manieren profiteren van het windpark.

Sigaar uit eigen doos

Het eerste profijt is gebiedsontwikkeling. Er wordt een gebiedsfonds ontwikkeld dat bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving. Ze vernielen het landschap eerst onherstelbaar door belachelijk hoge windturbines te plaatsen en daarna krijgen de burgers een fonds voor verbetering van het landschap, dat is de wereld op zijn kop. Het tweede profijt is de mogelijkheid om te kunnen participeren.

Dit is weer een sigaar uit eigen doos. De burgers hebben de (afgedwongen) windmolens eerst zelf bekostigd, om vervolgens geld terug te krijgen door te participeren. Maar de burgers willen de windturbines helemaal niet en nu wordt geprobeerd om een doekje voor het bloeden aan te bieden. De democratie is blijkbaar alleen belangrijk als ze in het voordeel is van de overheid.

Daniël Venema woont in Valthermond

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.