Pover geploeter levert weer niets op

Het was pover, machteloos en krachteloos wat FC Groningen in de Grolsch Veste liet zien tegen FC Twente. Door de 2-0 nederlaag, de derde verliespartij op rij, dreigt het seizoen nu als een nachtkaars uit te gaan voor de ploeg van Erwin van de Looi.

De benen van Marlene Dietrich werden door Godfried Bomans (of eigenlijk door zijn buurman in de bioscoop) ooit lyrisch beschreven met de verzuchting ‘Och, had mijn vrouw toch één zo’n been’.

Erwin van de Looi zou ongeveer hetzelfde gedacht kunnen hebben - daarbij ‘mijn vrouw’ vervangen door FC Groningen - bij het aanschouwen van Hakim Ziyech, zaterdagavond in het huis van FC Twente. In Ziyechs geval dan wel graag het linkerbeen, want daarmee verstuurde FC Twente’s spelbepaler de ene na de andere prachtpass. Een speler die het spel zo gemakkelijk én doeltreffend verplaatst, mist FC Groningen momenteel node. Michael de Leeuw stond nu ook weer op de ‘tien’, Ziyechs positie, maar kwam niet in het spel voor.

Meerdere spelers zakten door het ijs
En zo waren er meer bij de FC die door het ijs zakten. Lorenzo Burnet bijvoorbeeld. De linksback grossierde in foute passes, had geen vat op de snelle balverplaatsingen die meestal over Twente’s rechterkant kwamen en werd door Van de Looi kort na rust dan ook terecht gewisseld voor Desevio Payne.

Een van de weinige goede ballen van Burnet leverde FC Groningen halverwege de eerste helft overigens wél de beste kans van de wedstrijd op. Hij speelde Oussama Idrissi aan met een fraaie voorzet, maar Idrissi volleerde met rechts over.

De hele linkerkant rendeerde niet. Van de Looi had Albert Rusnák weer een kans gegeven op de linksbuitenplek, maar de Sloveen bakte er helemaal niets van. Er zat geen overtuiging in zijn spel, hij leek bij elk balcontact te twijfelen over het vervolg en straalde niets uit.

Idrissi beste aanvaller
En Danny Hoesen in het centrum? Nauwelijks gezien, al had dát nou ook vooral te maken met de aanvoer die niet kwam. Hoesen kreeg na die van Idrissi de beste kans van FC Groningen. Na een voorzet van Hans Hateboer schoot hij in, maar zijn inzet was veel te slap.

Van de aanvalslinie deed Idrissi het nog het beste. Hij begon al goed met een verrassende solo over de as, die eindigde in een schot op doelman Nick Marsman. Dat beloofde veel, maar behalve de kans die hij daarna nog kreeg, werd er ook van Idrissi niet heel veel meer vernomen, al was hij wel steeds aanspeelbaar.

Op het middenveld werkte Simon Tibbling zich ouderwets drie slagen in de rondte, maar aanvallend rendement was ver te zoeken.

Maduro? Pover. FC Groningen had telkens te veel tijd nodig en kon de ruimte maar niet vinden.

Twente snel op voorsprong
Dat kwam ook doordat zich voor FC Twente een ideaal scenario ontwikkelde. Kort na een kwartier spelen al kwam de thuisploeg op voorsprong. Ziyech stond (uiteraard) aan de basis. Hij kreeg de bal van Jerson Cabral, verstuurde een fijne pass met buitenkant links naar de mee opgekomen rechtsback Hidde ter Avest, die terugkaatste en vervolgens door Ziyech naar de achterlijn gedirigeerd werd met een verrassende steekpass.

Zelfs Ter Avest zag die bal niet aankomen en kon ternauwernood de bal nog voor de achterlijn voorzetten. Bij de eerste paal stond Maduro lucht te dekken en kwam Etiënne Reijnen te laat om Zakaria El Azzouzi van scoren af te houden. De Ajax-huurling prikte tussen die twee binnen voor 1-0.

Daarna kon FC Twente inzakken en via razendsnelle counters uitbreken, het geliefde spel van de ploeg van trainer René Hake. En die compact verdedigende ploeg kon door FC Groningen niet kapotgespeeld worden omdat de FC momenteel creativiteit, vertrouwen én een been als het linker van Ziyech mist.

Twente nadert Groningen
Verder dan de kansen van Hoesen en Idrissi kwam FC Groningen niet. Telkens liep het zich door slordige passing, slechte aannames en getreuzel vast, waarna de thuisploeg gevaarlijk werd in de omschakeling.

Het was dat Twente lange tijd vergat zo’n beloftevolle counter af te maken, waardoor FC Groningen mocht blijven hopen. Tien minuten voor het einde was het raak. Ziyech stuurde Kamohelo Mokotjo op rechts weg, Cabral koos in het strafschopgebied positie en schoot door het midden raak: 2-0.

Door de nederlaag dreigt FC Groningen de aansluiting met de play-offsplekken nu te missen. Het ziet zelfs FC Twente, dat hondsberoerd aan het seizoen begon, tot op drie punten naderen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.