Reconstructie van de Slag bij Ane

Jaarlijks wordt hij herdacht: de Slag bij Ane anno 1227. Een opstand waarbij gewone Drentse boeren een leger van de bisschop van Utrecht in de pan hakten. Zeker is heel weinig, behalve dat het leidde tot het ontstaan van Assen. Er is zelfs twijfel of de slag echt gebeurd is, maar recent onderzoek van Paul Rademaker en Wim Visscher logenstraft dat. Zonder die slag had Drenthe haar grote mate van zelfstandigheid verloren.

Onder de rook van Zwolle net boven Hasselt lag ooit het Zwartewatersklooster. Het is in 1233 opgericht bij de plek waar zeker 139 edelen zijn begraven. Gesneuveld in de strijd tegen opstandige Drenten en dan vooral in 1227 in de Slag bij Ane (een dorpje net over de provinciegrens bij Coevorden). En dan was er het klooster Maria in Campis, de kiem voor de Drentse hoofdstad, dat de Drenten als straf voor die opstand moesten bouwen. Wie had het over een onbeduidende boerenopstand? Eentje die we maar snel moesten vergeten? De katholieke kerk vooral, want die zag het als een blamage. Binnen afzienbare tijd ligt er een boek, waarin Paul Rademaker uit Hasselt en Wim Visscher uit Nieuw-Amsterdam hun reconstructie van het gebeurde in Ane uit de doeken doen. En dat belooft voor Drenthe een sensatie te worden.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.