Scholen in Delfzijl worden voor 30 miljoen versterkt

De bevolkingskrimp en de aardbevingsproblematiek in de gemeente Delfzijl dwingen de komende vijf jaar tot de bouw van drie en mogelijk vijf nieuwe scholen.

Daarover hebben het gemeentebestuur, de kinderopvang en de vier schoolbesturen in Delfzijl afspraken gemaakt in een meerjarenplan voor alle 27 schoolgebouwen voor basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

'Grootste operatie sinds de oorlog'

Volgens wethouder Jan Menninga vergt alleen al de eerste fase van het versterkingsprogramma 30 miljoen euro. In Delfzijl-West, Wagenborgen en Spijk verrijst in ieder geval nieuwbouw ter vervanging van de huidige scholen en mogelijk ook in Farmsum en Woldendorp.

,,Dit is de grootste operatie sinds de oorlog voor het onderwijs in onze gemeente’’, stelt Menninga. De totale investering kan volgens hem nog oplopen tot 70 of 80 miljoen, afhankelijk van de oplossing die wordt gekozen voor de schoolgebouwen die later nog aan snee komen.

Krimp-proof

In die tweede fase gaat het om de Brede Scholen in Tuikwerd en Delfzijl Noord en het voortgezet en middelbaar onderwijs. De scholengemeenschappen in Delfzijl en Appingedam studeren samen met de beide gemeentebesturen op de haalbaarheid van een gezamenlijke campus op een nog te kiezen locatie.

Met het versterkingsprogramma slaan gemeente en schoolbesturen twee vliegen in een klap, zegt de wethouder. Door de bevolkingskrimp zien de scholen hun leerlingaantallen tot en met 2025 naar schatting 16 procent wegzakken en dus ook de vergoeding van het Rijk. Tegelijkertijd dwingen de aardbevingen tot bouwkundige versterking. Vanwege de hoge kosten daarvan wordt gekeken of kleinere scholen niet beter één gezamenlijk nieuw onderkomen kunnen krijgen. Het meerjarenprogramma maakt het scholenbestand niet alleen aardbevingsbestendig maar ook krimp-proof.

Duurzaam en schokbestendig

Daarbij concentreert het basisonderwijs op drie centrale locaties in Delfzijl en nieuwe ‘kindcentra’ in Spijk, Wagenborgen (ook voor Meedhuizen) en Woldendorp/Termunterzijl. In Delfzijl komt naast de Brede Scholen Noord en Tuikwerd een nieuwe ‘campus’ voor de zeven scholen in Delfzijl-West. Die verrijst rond cbs De Windroos.

Een fiks deel van de rekening is nog niet gedekt. Dan gaat het om de extra kosten om de scholen niet alleen ‘schokbestendig’ maar ook duurzaam te maken. De NAM vergoedt alleen de pure versterking. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders praat nu met het kabinet over de vergroeningskosten. Menninga rekent erop dat Delfzijl niet hoeft bij te passen. ,,We doen voor deze operatie al een forse greep in eigen middelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Alders met de nodige middelen terugkomt uit Den Haag.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.