Slag om Groningen niet langer een onbekende strijd

De Slag om Groningen werd in april van dit jaar nagespeeld op de Paterswoldseweg en de Grote Markt. Tanks en ‘soldaten' maakten de oorlogsherinnering even levensecht. Het evenement trok tienduizenden bezoekers.

De Tweede Wereldoorlog kan nooit genoeg aandacht krijgen, vindt Joël Stoppels (30) uit Groningen. Vanaf zijn veertiende verzamelt hij spullen uit Tweede Wereldoorlog en op z'n achttiende exposeerde hij voor het eerst in de bibliotheek van Appingedam. Het was zijn opa uit Delfzijl die de oorlogsgekte bij hem aanwakkerde. ,,Mijn opa kon prachtig vertellen. Ze zeggen altijd dat de laatste slag voor de bevrijding in Arnhem was, maar dan vergeten ze Groningen en Delfzijl'', zegt Stoppels. ,,In onze provincie kwamen op het laatst nog 110 burgers, 43 Canadese en 300 Duitse soldaten om. Zelfs op 1 mei werd hier nog gevochten. Dat weten een heleboel mensen niet.''

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.