Stolpersteine op defensieterrein

De eerste stolpersteine die in 2016 is gelegd, ligt gelijk op een bijzondere plek: het oefenterrein van de defensie. Donderdag worden nog 26 struikelstenen gelegd in de gemeente Midden-Drenthe.

Voor een zaal met ongeveer vijftig mensen spreekt Tjark Boxem woensdagmiddag over zijn vader, Lubbe Boxem. Zijn vader werd in december 1944 meegenomen, vastgebonden op de motorkap en bumper van een auto. Zo zag de toen 8-jarige Tjark zijn vader voor het laatst, al leerde hij pas later die dag dat de man op de auto zijn vader was.

„Dat beeld raak je niet meer kwijt”, vertelt Tjark. Lubbe stierf op 11 maart 1945 en wordt nu, 71 jaar later, met een Stolpersteine herdacht.

Stolpersteine

De door een Duitse kunstenaar bedachte Stolpersteine, kleine gedenkstenen met daarop informatie over overleden Joden en verzetsstrijders, worden normaliter voor de woningen van slachtoffers geplaatst.

Voor de gedenksteen van Lubbe Boxem gaat dat niet op; de boerderij waar hij met zijn gezin opgroeide, bestaat niet meer. Inmiddels is de grond onderdeel van het oefenterrein De Haar van Defensie.

De stichting Stolpersteine Beilen heeft in 2014 en 2015 in totaal 30 Stolpersteine geplaatst in Midden-Drenthe. Vandaag komen er in Beilen nog 26 bij, maandag worden er in de voormalige gemeente Westerbork vier stenen gelegd. De stichting hoopt in 2017 in Smilde ook nog Stopersteine te kunnen plaatsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.