Twisten over bouw op rijksmonument

De Schildersbuurt kan de bouw van appartementen op de rijksmonumentale showroom van de oude meubelfabriek Huizinga niet tegenhouden. Toch wordt het plan aangepast.

Projectontwikkelaar Robert Vegter bouwt boven op het Jugendstilpand elf appartementen en ernaast nog zeven woonplekken. Veel mensen in de wijk zien dat niet zitten. Ze vinden dat de Schildersbuurt overspoeld wordt door studenten en vrezen dat het er nog meer worden door dit plan.

Bovendien zou het rijksmonumentale pand volgens de buurt beschermd moeten worden. Het is geliefd en het enige dat nog doet herinneren aan de beroemde meubelfabriek die er begin vorige eeuw draaide.

Appartemeneten niet allen voor studenten

Ontwikkelaar Robert Vegter merkte dat zijn plannen tot onrust leidden en nodigde de buurt uit voor een gesprek. ,,Het bleek vooral dat de komst van nog meer studenten sommige bewoners een doorn in het oog is'', zegt hij.

Vegter zegt bereid te zijn het plan aan te passen. Idee was dat elf van de studio's gebruik zouden maken van een gezamenlijke ruimte, zeven zouden alle voorzieningen zelf hebben. Vegter stelt voor van alle appartementen zelfstandige plekken te maken en de gezamenlijke kamer op te heffen. ,,Meer studenten in de wijk zijn niet wenselijk en hiermee zijn de appartementen ineens ook voor werkenden, starters in de woningmarkt, interessant.'' Het worden volgens de ontwikkelaar appartementen met twee kamers met een totale oppervlakte van 35 tot 40 vierkante meter.

Met een paar omwonenden gaat de ontwikkelaar, onder voorzitterschap van de gemeente, nog eens in gesprek. Vegter: ,,Ik ga proberen de aanpassing door te voeren.'' Dat wordt volgens hem krap. ,,De bouw is alweer hervat. Als het niet lukt de plannen door te voeren, blijft een groot deel onzelfstandig en dan heb ik geen andere keuze dan deze te verhuren aan studenten.''

Gevoelig onderwerp

De buren zijn niet gerust na de bijeenkomst. Sommige bewoners hoopten mee te kunnen praten over de plannen, maar hebben het gevoel dat ze voor een voldongen feit geplaatst werden. De gemeente maakte duidelijk dat de verleende vergunning hoe dan ook geldig blijft. De buurt vindt het vooral buitensporig dat er 6 meter boven op het huidige gebouw gezet wordt. De partijen gaan snel in gesprek over het vervolg.

Het ‘optoppen' van gebouwen ligt gevoelig in de Schildersbuurt. Op meerdere plekken zijn op bestaande woningen studio's gebouwd om studenten een plek te geven. Bewoners ervaren hier en daar flinke overlast.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.