Vluchtelingenonderwijs: 'Wat we hier op school doen is wel heel mooi'

De kinderen zijn onzeker, zo in een vreemd land met een gekke en moeilijke taal. Maar die gekke taal leren, dat willen ze maar al te graag op de vluchtelingenscholen van het Jade College. Een kijkje op de basis- en de middelbare school in Oranje en Smilde.

De middelbare school van het Jade College zit in Smilde, in een oud, primair ingericht gebouw. Op de kale muren hangen tekeningen. ,,We hebben geen geld om het gebouw mooi te maken, maar wat we hier doen is wel heel mooi.” Schoolleider Joke Tuijtel is trots op ‘haar' school. Het mooiste aan haar werk vindt ze wat ze kunnen bereiken. ,,Soms komen de kinderen als analfabeet binnen en kunnen ze na drie weken wat lezen. Dat is een mooi begin. Ik ben trots dat ik invloed kan hebben op die start.” De keerzijde vindt ze om te zien hoe moeilijk de vluchtelingenkinderen het hebben gehad. ,,Veel kinderen hebben trauma's, we maken vaak ‘herbelevingen' mee. Laatst viel er één flauw, waarschijnlijk door een prikkel. Soms hebben we die prikkels zelf helemaal niet door. Wat voor ons niets is, kan voor de kinderen een enorm ding zijn.”

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.