Vrees voor tekort aan leraren

Na jaren zijn er weer banen beschikbaar in het basisonderwijs. Sommige schoolbesturen vrezen zelfs voor een tekort aan leerkrachten.

Veel oudere leerkrachten wachten niet tot hun 67ste, maar stoppen al eerder met werken. ,,Wij hebben 85 procent vrouwen in dienst. Hun partner is gemiddeld twee jaar ouder. Als hij met werken stopt, stoppen zij vaak ook’’, zegt Saakje Berkenbosch van schoolbestuur PrimAH in gemeente Aa en Hunze. ,,Meestal als ze tussen de 60 en 67 jaar zijn.’’

Banen komen vrij

Schoolbestuur OPRON in Stadskanaal heeft gelijke ervaringen, zegt Carolien Soer. ,,Ouderen gaan minder uren werken of stoppen helemaal. Al voor ze pensioengerechtigd zijn.’’ COG Drenthe stimuleert ouderen eerder te stoppen. ,,Velen willen dat ook’’, zegt Ger de Vos. ,,Zij hebben geen zin meer in het werken met iPads of in andere onderwijsvernieuwingen.’’

Er is een duidelijke omslag, zegt De Vos. Werden afgelopen jaren leerkrachten door dalende leerlingenaantallen ontslagen en kwamen pas afgestudeerde pabo’ers niet of nauwelijks aan het werk, nu zijn er weer banen in het onderwijs. COG Drenthe stelde voor komend schooljaar 34 nieuwe leerkrachten aan, OPRON 10. Niet allemaal volledige banen, maar toch.

Aantal pabo’ers keldert

Over een jaar of vier stromen nog meer oudere leerkrachten uit, zeggen de besturen. Dan zijn er nog meer nieuwelingen nodig. Maar zijn die er? Ze maken zich zorgen. Het aantal pabo’ers keldert. Op de Hanzehogeschool Groningen meldden zich vorig jaar 38 procent minder studenten aan op de pabo, op de Stenden Hogeschool (Assen, Emmen, Meppel, Groningen, Leeuwarden) circa 30 procent.

De toelatingseisen zijn sinds vorig jaar strenger geworden om de kwaliteit van de instroom te verbeteren. Studenten moeten een of meer toelatingstoetsen doen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Het aantal studenten nam dramatisch af door de strengere toelatingseisen. Bovendien valt landelijk in het eerste jaar nog eens 40 procent van de studenten uit.

4200 voltijdbanen in 2020

Beide noordelijke pabo’s zeggen dat het aantal aanmeldingen dit jaar weer is gestegen, maar definitieve aantallen weten ze pas in oktober. Het UWV voorspelt ‘substantiële tekorten’, oplopend tot meer dan 4200 voltijdbanen voor leraren en directeuren in het basisonderwijs in 2020. De grootste tekorten worden in de grote steden verwacht.

Het tekort aan leraren merken schoolbesturen ook aan hun invalpools. Jonge leerkrachten in de pools stromen door naar een vaste baan, zodat het aantal invallers bij ziekte minder wordt. Eerder trokken scholen daarvoor al aan bel. Bij een griepgolf zijn er onvoldoende invallers, zodat kinderen over andere klassen worden verdeeld of worden ‘beziggehouden’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.