Vrijwilligers helpen laaggeletterden Oost-Groningen lezen

Veendam en Pekela komen met een veelomvattend plan tegen laaggeletterdheid vooral gericht op volwassenen. Lopende projecten worden opgenomen.

Zeker 7500 mensen in de gemeenten Veendam en Pekela hebben in meer of mindere mate moeite met lezen en schrijven. Ze kunnen hun kinderen niet voorlezen, geen formulieren invullen of helpen met huiswerk en hebben een kleinere kans op het vinden van een baan.

Het Taalhuis

Ze krijgen extra hulp. Vrijwilligers die zelf laaggeletterd waren, worden opgeleid anderen te helpen. Een aanvullend plan op bestaande initiatieven is nodig zegt projectleider Corine Rockers. ,,Het lijkt eenvoudig. Je zet een project op en mensen komen. Dat is moeilijker dan gedacht. De vrijwilligers kunnen helpen mensen juist wel te bewegen mee te doen’’, betoogt Rockers. Ze is van de Stichting Lezen en Schrijven die betrokken is bij het Taalhuis Midden-Groningen. Het Taalhuis is voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven.

Onder regie van de gemeenten werkt Het Taalhuis samen met onder meer Biblionet, ROC en welzijnsorganisaties. Er komt dit jaar eerst een overkoepelend plan voor Veendam en Pekela dat later opgesplitst wordt naar de lokale behoefte. ,,We sluiten zo veel mogelijk aan bij bestaande initiatieven en projecten. Het is niet de bedoeling dat het wiel opnieuw uitgevonden wordt. In Twente wordt al volgens deze methode gewerkt, met succes. Die aanpak proberen we ook hier, aangepast aan de lokale situatie.’’

Taal, rekenen en digitale kennis

Projecten als Scoor een Boek! van Biblionet, waarbij profvoetballers worden ingezet om kinderen te stimuleren vaker te lezen, gelden als voorbeeld. ,,We willen ook meer de ouders benaderen. Kinderen groeien op in een taalarme omgeving, zonder boeken, waar niet of nauwelijks gelezen wordt. Dat wordt ook niet gestimuleerd. Hoe maak je het probleem bespreekbaar? Door heel praktisch en heel laagdrempelig te werk te gaan met mensen die weten wat het is om moeite met taal te hebben’’, zegt Rockers.

,,We richten ons op taal, rekenen en digitale kennis. Laaggeletterdheid gaat vaak samen met lage reken- en digitale vaardigheden. We beginnen met simpele, praktische dingen. Mensen moeten zelfvertrouwen krijgen. Een voetbalcoach leert om zelf z’n team een berichtje te sturen. Ouders helpen we om zonder hulp van anderen het groeiboekje van hun kind in te vullen. Stap voor stap hopen we mensen te bewegen deel te nemen aan vervolgprojecten.’’

Meer informatie is te krijgen via corine@lezenenschrijven.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.