Zelfdoding een zelfgekozen dood?

Maandag overleed een prachtig, gevoelig mens, programmamaker en dichter Wim Brands (57 jaar) in zijn woonplaats Amsterdam. ,,Wim Brands kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelfgekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen”, zegt Karen de Bok, hoofdredacteur van VPRO televisie, over de zelfmoord van hun programmamaker.

Diep geraakt ben ik wanneer iemand weer ‘de keuze’ gemaakt heeft uit het leven te stappen. De keuze tussen aanhalingstekens … Vraag me namelijk af in hoeverre er sprake van een keuze is, wanneer iemand een einde aan zijn leven maakt. En … hoe is het mogelijk dat sympathieke, stabiel ogende, belezen mensen hun leven beeindigen?

Het doet me denken aan schrijver Joost Zwagerman. Altijd schrik ik en voel ik een diepe pijn bij het bericht van een zelfdoding. Of het in de nabije omgeving gebeurt of verder van me vandaan, het went nooit. Het blijft me bezighouden …

Het leven kan complex en ingewikkeld zijn
Voor sommige mensen kan het leven zo complex en ingewikkeld zijn, de samenleving zo verschrikkelijk hard en onveilig voelen. Je kunt zoveel pijn en verdriet in je dragen dat je uit je gevoel raakt en gevangen komt te zitten in je eigen gedachtenstroom. En of … je hebt een velerlei aan opgestapelde onopgeloste problemen, waar je zonder hulp niet meer uitkomt. De vader van zowel Joost Zwagerman als Wim Brands maakten beiden een einde aan hun leven. Wat heeft dat gedaan met deze kunstenaars? Kan me er wel iets bij voorstellen.

Hoe zou jij het vinden? Maandenlang, misschien jarenlang iedere dag met pijn in je hart wakker worden, het liefst het dekbed over je hoofd trekken en de dag niet meer beginnen. Of zo gevangen zitten in jezelf dat werkelijk contact met je omgeving nog onmogelijk lijkt. Zelf kwam ik, meerdere malen in mijn leven, in hele duistere diepten van mijn innerlijk terecht, ik wilde daar niet zijn, het was zo beangstigend.

Depressies woren soms niet goed begrepen
De tegenslagen in mijn leven (psychisch zwaar werk in combinatie met verslaving, zware bevallingen, verhuizingen, dierbaren die overleden, scheiding en ontslag wat daarop volgde, psychische en lichamelijke ziekte, een familielid die me niet meer wil zien, enz.) en de diepe wonden, opgelopen als kind, die soms dagelijks zo getriggerd werden, maakten dat ik soms verdween, verdronk in mijn eigen wereld. De pijn was ondraaglijk, geen ontkomen meer aan, ik eindigde in mijn eigen gecreerde donkere kelders. Voelde me afgesneden van alles en iedereen. Voelde geen verbinding meer met mijn partner, mijn familie en mijn zelf uitgekozen vrienden die gewoon ‘leefden’ alsof er niets aan de hand was. Ik voelde me zo verschrikkelijk eenzaam in een koude wereld waarin ik, later ook met mijn zoontje en dochtertje, probeerde te overleven. Het kostte me bergen aan energie om zogenaamd te doen alsof het redelijk goed met me ging.

Depressies worden soms niet goed begrepen en gaan zo diep dat de meeste ‘reguliere’ psychologen of psychiaters er niet bij kunnen. Om een mens met een depressie te kunnen bijstaan moet je misschien wel ervaringsdeskundig huisarts of - therapeut zijn. Durven en kunnen meekijken in de donkere binnenwereld van de client. Ook je eigen diepe diepten hebben durven zien en naar je eigen duistere zijde kijken is nodig en vraagt moed. Zo kun je meekijken en naast iemand staan die in een depressie zit en uitleggen wat er gebeurt.

Maak van je hart geen moordkuil
Wanneer je uiteindelijk ‘die keuze’ maakt, die Joost Zwagerman en Wim Brands ook maakten, dan voel je je zo onbeschrijfelijk onbegrepen en zo eenzaam, dat je niet anders meer wil dan uit het leven stappen. Het is ondraaglijk. Daarom schrijf ik dit, omdat er wellicht mensen zijn die ook door een zware depressie gaan. Tegen hen wil ik zeggen: zoek hulp bij je huisarts, een deskundig en ervaren therapeut, een vriend of wie dan ook.

Neem iemand in vertrouwen en deel, echt deel jouw verhaal. Maak van je hart geen moordkuil.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.