‘Pieterburen’ verrast door nieuwe opvang

Zeehondencentrum Pieterburen is verrast door de snelle start van de opvang op Terschelling, maar wil best samenwerken.

De Stichting Zeehondenopvang Terschelling mag van de gemeente een noodopvang voor zieke zeehonden beginnen op het bedrijventerrein, zo werd gisteren bekend. Daar huurt de stichting voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar grond. Voor nog eens 1 euro krijgt ze er enkele mobiele schoollokalen als tijdelijk onderkomen bij.

Ruimte voor dertig zeehonden

Vanaf 1 september wil de stichting van zeehondenredder Hessel Wiegman daar met hulp van vrijwilligers maximaal dertig zeehonden onderbrengen. De stichting belooft samen te werken met het centrum in Pieterburen, waarmee het eerder in de clinch lag.

,,De afspraak is dat Terschelling een ‘streekziekenhuis’ wordt, terwijl Pieterburen het ‘academisch ziekenhuis’ blijft’’, belooft secretaris Guus Schweigmann. ,,Ernstige gevallen gaan daar dus heen.”

‘Stille diplomatie’

Voor Pieterburen komt het nieuws als een verrassing. ,,Dat klinkt als een mooi uitgangspunt’’, reageert Sander van Dijk van het Zeehondencentrum. ,,Maar in de context van deze vergunning is daarover met ons nog niet gesproken.’’

Hij kan zich ook weinig voorstellen bij de ,,stille diplomatie’’ die volgens Schweigmann is bedreven om de verhoudingen in zeehondenland, en met name met Pieterburen, te verbeteren. Dat was voor de gemeente een voorwaarde om de vergunning te verlenen. ,,Ja, er is een gesprek geweest, maar toen ging het over de illegale opvang.’’

Samenwerken

Die moest Terschelling eerder dit jaar sluiten, evenals Termunten, waar Zeehondenopvang Eemsdelta de concurrentie met Pieterburen wil aangaan. Beide clubs vinden dat het Zeehondencentrum zieke dieren te snel weer terugzet in zee. Ze kregen dit voorjaar van het ministerie toestemming voor de opvang tot vooralsnog juli 2017. Termunten hoopt op een doorstart binnenkort in een ander pand.

Van Dijk benadrukt dat Pieterburen best wil samenwerken ,,als partijen zich aan de wet houden en als de afspraken goed zijn vastgelegd’’. Dat laatste is nog niet gebeurd. ,,Wij wachten af’’, aldus Van Dijk.

menu