FOTO JAN ZEEMAN

Baden in rust onder monumentale boom

FOTO JAN ZEEMAN

De Prinsentuin kennen we allemaal, maar de binnenstad van Groningen telt meer fraaie tuinen van onverwacht grote omvang. In Buiten in de binnenstad nemen we er een kijkje.

Lang geleden reikte de tuin achter het pand aan de Noorderhaven nummer 7 tot aan de Grote Leliestraat. „De adellijke familie die hier in de achttiende eeuw huisde, stationeerde er zelfs een klein privéleger. Ze waren katholiek en voelden zich onveilig in het veelal protestantse noorden”, licht Johan Oskam (66) toe. „Rond 1930 verkochten de toenmalige eigenaren een deel van de tuin.” Hoe groot het overgebleven gedeelte precies is, kan de eigenaar slechts schatten: „Zo’n dertig bij veertig meter.”

Monumentale boom

De tuin wordt omringd door lindebomen, wild groeiende jasmijnstruiken, een es en andere struikgewassen. De hoofdrol is weggelegd voor de torenhoge Libanese ceder achterin de tuin. „Het is een monumentale boom”, legt Oskam uit. „Het schijnt de meest noordelijk gelegen Libanese ceder van de wereld te zijn.”

De tuin voelt rustig aan. Ondanks de werkzaamheden aan het dak. De stadsgeluiden bereiken de tuin ook niet. „Dat is onze grote trots. De rust”, zegt Oskam. „Buiten de voordeur sta je middenin de stad, maar als je de achterdeur uitloopt waan je je alleen”, voegt zijn vrouw Manny (67) toe. „Het is natuurlijk schijn, want iedereen kan de tuin inkijken. Zowel de buren als de bewoners van de hoogbouw verderop.”

Die rust is leuk maar net zo belangrijk zijn de brugmansia’s. De heer des huizes zwoegt er hard op. Een enkele is al uitgekomen: een grote, lichtroze, kelkvormige bloem bungelt aan de manshoge plant.

,,Ik kweek ze ook met witte bloemen”, zegt hij. „Iedere plant draagt tot wel dertig bloemen. Als er een op zijn einde is, komt de volgende alweer uit. Na de zomer knip ik ze helemaal kort en verhuis ik ze naar de binnenplaats. Anders overleven ze de winter niet.”

Gazon

De helft van de tuin bestaat uit het nu wat dorre gazon. „Het gras ligt er beroerd bij. Je zou het in het voorjaar moeten zien, dan staat het vol bloemen”, benadrukt Manny. Vanaf januari kleurt een golf sneeuwvlokjes het tuinlandschap wit. Tot de opkomst van de narcissen een gele gloed met zich meebrengt. In het voorjaar wordt het gazon uiteindelijk overgenomen door de paarsblauwe boshyacint.

„Het zijn allemaal stinsenplanten. Die werden vroeger in de tuinen van borgen geplant. Daar konden ze verwilderen en de grote tuinen kleuren”, legt Oskam uit. „We hebben de bollen niet zelf gepoot. Ze vonden hun eigen weg. Het is een levend gazon”, vult zijn vrouw aan.

menu