Wat is er toch aan de hand in de top van gehandicapteninstelling Vanboeijen? De interim-directie staat morgen opnieuw bij de rechter om het ontslag van twee topmanagers af te dwingen.

De interne crisis bij de grote gehandicapteninstelling in Assen duurt nu al bijna een jaar. Het is een persoonlijk drama voor de betrokkenen, zorgt voor onrust onder de 1600 medewerkers en brengt ook flinke kosten met zich mee. Voor honderdduizenden euro's aan interim-managers en externe adviseurs zijn aangesteld, zeggen goedingelichte bronnen. Geld dat verloren gaat voor de zorg van de verstandelijk beperkte cliënten. Een treurige constatering.

Onrust

Dat er grote onenigheid was binnen het topmanagement bleek afgelopen voorjaar toen toenmalig directeur Geertjan Veening probeerde een van de drie regiomanagers van Vanboeijen te ontslaan. Hij wilde af van manager Karin van der Vries. Maar de rechter stelde haar in het gelijk. Het ontslag ging niet door, omdat naar het oordeel van de rechter geen sprake was van disfunctioneren. De regiomanager, die ruim elf jaar bij de instelling werkt, kreeg haar directiefunctie terug. In juni ging ze weer aan de slag bij Vanboeijen. Kort leek de rust weergekeerd. Niets was minder waar.

In oktober kwam het bericht dat directeur Veening opstapte. Met een ontslagvergoeding van 75.000 euro vertrok hij bij de instelling. Hij heeft nog geen twee jaar bij Vanboeijen gewerkt. De direct aangestelde interim-directeur Dick van Goor kondigde bij wijze van spreken al op zijn eerste dag aan dat hij schoon schip ging maken. Het bleef niet bij woorden. Twee regiomanagers zijn in november op non-actief gesteld. Naast Karin van der Vries, nu ook haar collega Karin Verkerk. Zij zitten al maanden thuis in afwachting van de ontslagzaak.

Stilte voor de storm

Over de oorzaak van alle ellende is het gissen. Het bestuur van de raad van toezicht (RVT) van Vanboeijen is op zijn minst medeverantwoordelijk voor de ontstane chaos. Sipke Swierstra, oud-gedeputeerde van Drenthe en de huidige burgemeester van Veendam, was lange tijd voorzitter van de RVT.

Swierstra weigert tot nu toe elk commentaar. Zijn bestuurstermijn bij Vanboeijen zit erop. Janny Vliestra, ook een oud-gedeputeerde, neemt het voorzitterschap over. Wellicht kan zij snel voor de broodnodige rust zorgen. Eerst volgt nog een pijnlijke rechtszaak morgen om het ontslag van de twee regiomanagers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM