Met een e-reader is het relaxed lezen in de hangmat.

Lekker lezen op de e-reader: waar let je op bij de aanschaf (we zetten er drie voor je op een rij)

Met een e-reader is het relaxed lezen in de hangmat.

Ik ga op reis en neem mee... een complete bibliotheek. Want die past met gemak op een e-reader. Een scherm met elektronische inkt dat leest als een trein, of het nu superzonnig of pikkedonker is. Waar let je op bij aanschaf?

De zomervakantie is het uitgelezen moment om eens eh... lekker te lezen. En dit jaar zijn de koffers kilo’s lichter, want door de lockdown kreeg de opmars van de e-reader een flinke impuls. E-readerfabrikant Kobo zag tussen maart en juli de leestijd wereldwijd met een dikke 90 procent stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor. De onlinetak van de Nederlandse bibliotheken leende vorig jaar anderhalf miljoen e-books uit; de teller voor 2020 staat nu al op 1,2 miljoen.

Qua e-readers lijkt de wereld verdeeld in twee kampen: Kobo versus Kindle. Kobo werkt met het meest gebruikte bestandsformaat (epub), Kindle heeft een eigen systeem. Koop je een Kobo, dan zit je in Nederland automatisch aan de winkel van bol.com vast, terwijl Kindle van Amazon is. Kindle’s zijn door de bank genomen ietsje goedkoper dan Kobo’s. Qua specificaties gaan de diverse modellen nagenoeg gelijk op. In de keuze kun je zeker meewegen of je het liefst Nederlands of Engelstalig leest. In het eerste geval heeft Kobo de voorkeur, in het tweede Kindle. Overigens zijn er meer smaken op de markt. Zo bieden Pocketbook en Tolino prima alternatieven.

E-reader is rustiger voor het oog dan tablet

Ook op je tablet kun je lezen. Alleen geeft elke willekeurige e-reader die het nakijken qua leescomfort én accuduur. Die zwart-witte elektronische inkt is niet alleen energiezuinig, maar ook rustiger voor het oog. Tegenwoordig heeft praktisch elk model achtergrondverlichting. Bij chiquere varianten is de kleurtemperatuur instelbaar, waardoor de pagina niet per se hagelwit is. Vooral in bed is dat een fijne optie.

Een aan-uitknop hebben ze allemaal. Maar wil je met één hand lezen (dat met een fysiek boek nooit lukt), kies dan voor een model dat ook knoppen heeft om terug en vooruit te bladeren. Dat scheelt tevens vieze vingers op het aanraakscherm. Lees je graag in bad of aan het strand, dan is het verstandig om te investeren in een waterproof model. Dat overleeft ook dat omgestoten glas frisdrank.

Een e-reader is meer dan een boek het portaal van een boekwinkel. Draadloos een boek afrekenen en binnenhalen is een fluitje van een cent. Datzelfde boek op een e-reader van een ander merk zetten, is helaas een ander verhaal. Wie een Kobo-boek op een Kindle wil lezen, kan op behoorlijk wat gedoe rekenen. En omgekeerd precies zo. Beide apparaten communiceren niet lekker en in veel gevallen is er een kopieerbeveiliging ingebakken. Het is met het gratis te downloaden computerprogramma Calibre allemaal wel te omzeilen, maar kinderspel is het beslist niet. In de ingebakken shop kun je per titel afrekenen, maar echte boekenwurmen kiezen voor de Netflixachtige-abonnementoptie. Dan kun je onbeperkt lezen uit een selectie van het totale aanbod (dus niet alles). Zowel voor Kobo Plus als Kindle Unlimited van Amazon betaal je een tientje.

Biliotheekboeken op de e-reader

Met flink wat doorzettingsvermogen kun je ook bibliotheekboeken op jouw e-reader krijgen. Als dat geen Kindle is tenminste, want dat heeft een bestandsformaat dat de bieb niet slikt. Bij apparaten van andere fabrikanten kan het wel, maar kost het beduidend meer dan één druk op de knop.

Eric Daamen, teamleider Lezen bij de Koninklijke Bibliotheek, weet dat als geen ander. Al was het maar omdat hij tijdens de coronacrisis als helpdesk functioneerde voor zijn 78-jarige vader, die wegens sluiting van de filialen aan de e-reader ging. ,,De eerste stap, daar moet je even doorheen”, stelt hij.

Om een e-biebboek te lenen moet je een (gratis) programma op je pc of Mac installeren: Adobe Digital Editions. Vervolgens leer je dat programma dan dat jouw e-reader echt van jou is, en te vertrouwen. Tot slot moet je via onlinebibliotheek.nl het gewenste e-boek zoeken, lenen en downloaden, en dan via een kabel van de computer naar de e-reader verplaatsen.

,,Een lastig proces, maar helaas de enige manier om boeken veilig uit te kunnen lenen en piraterij te voorkomen”, verklaart Daamen. ,,Inmiddels hebben we al 26.000 boeken die geschikt zijn voor e-readers. Uniek is onze brede Nederlandse collectie. Daar zitten ook bestsellers als De meeste mensen deugen van Rutger Bregman en Judas van Astrid Holleeder tussen. Maar helaas niet de thrillers van Esther Verhoef of de zussen-serie van Lucinda Riley – met afstand de meest gezochte zoekterm op onze site. Sommige auteurs durven het niet aan, dat elektronisch uitlenen.”

Het lidmaatschap zit in het gewone biebabonnement, maar ‘online only’ kan ook. Dat kost je dan maar 3,5 euro per maand. Nog een voordeel? ,,Te laat inleveren kan niet, dus je bent nooit een boete verschuldigd.”

***

Drie e-readers op een rij: de plus- en de minpunten

Voor minder dan 100 euro scoor je een e-reader, oplopend tot 250 euro of meer voor een topmodel. De prijs wordt vooral bepaald door de resolutie (hoe scherp het beeld is) en de schermgrootte. Qua resolutie is de ondergrens momenteel 167 ppi (pixels per inch), het liefst ga je voor 300 ppi. Het formaat scherm ligt tussen de 6 en 8 inch. Het verschil?:Bij 8 inch kan de leesbril in de koker blijven.

Kobo Libra H20 - 180 euro loading

+ 7 inch-scherm
+ Scherm is kantelbaar: je kunt ’m dus ook als dwarslezer gebruiken
+ Waterdicht
+ Schermverlichting past zich automatisch aan de omgeving aan en filtert blauw licht
+ Fysieke bladerknoppen
+ Aan-uitknop is onhandig geplaatst op onderzijde apparaat.

 

Tolino Page 2 - 99 euro loading

+ Aardig geprijsd
+ Sympathiek: geld van aankopen komt ten goede aan boekhandel naar keuze
+ Ruimte voor 6000 boeken
+ Ingebouwde verlichting
+ Sloom qua opstart- en reactietijd
+ Matige schermresolutie (212 ppi).

 

Amazon Kindle Oasis 3 - 229 euro loading

+ Reageert razendsnel
+ Fysieke knoppen
+ Goed scherm met ingebouwde verlichting
+ Ingebouwde woorden-boeken en link naar Wikipedia
+ Bluetooth om audioboeken te streamen
+ Niet geschikt voor bibliotheekboeken
+ Je zit vast aan (aanbod) van Amazon.com
 

Op hardware.info vind je een recente test van zes e-readers.

menu