Goede sportpaarden zijn duurder dan ooit. Paardenmakelaars van het betere spring-en dressuurpaard doen goede zaken. Prijzen van enkele tonnen zijn geen uitzondering.

Voor de happy few

Met een tevreden lach op haar gezicht stapt Maria Brouwer (48) van haar paard. De training van de getalenteerde donkere vos loopt voorspoedig. Voor dit paard voorziet zij een toekomst in de hogere dressuursport. Net als voor de andere dieren in de luxe stallen van paardenmakelaar Jan Brouwer (59) in Zevenhuizen.

Allemaal te koop, maar slechts bereikbaar voor de happy few. De prijs bedraagt al gauw enkele tonnen per paard. ,,Dat is eerder regel dan uitzondering'', zegt Brouwer bijna verontschuldigend bij een rondgang langs de stallen. ,,Ze zijn van superkwaliteit met een goed karakter.''

loading
Matty Marissink.

Noodgedwongen naar de slager

Hij blijft even staan bij Gamble H, een mooie donkere nazaat van dekhengst Fürstenball. De jonge hengst heeft zijn aanleg voor het hogere werk al bewezen in verschillende competities. ,,Abnormaal talentvol'', vindt Brouwer. Het prijskaartje van deze edele viervoeter houdt hij liever voor zich.

Sinds de economische crisis is ook in de paardenwereld veel veranderd. De handel voor goedkopere recreatiepaarden en paarden voor de basis(amateur)sport stortte een jaar of vijf, zes geleden in. Duizenden paarden overspoelen de markt waardoor prijzen zijn gekelderd. Het ergste leed lijkt geleden, maar nog altijd bieden liefhebbers hun (recreatie)paard te koop aan vanwege geldgebrek, of nog erger: het gaat noodgedwongen naar de slager.

loading
J an en Maria Brouwer met Handsome O, dressuurkampioen bij de jonge KWPN-hengsten. Kort na de keuring verkochten ze het paard voor 300.000 euro.

Alleen maar toppers

Het betere sportpaard – geschikt voor de lichte en zware tour (grand prix) – daarentegen is alleen maar duurder geworden. ,,Echt kwalitatief goede paarden zijn er niet zo veel'', weet Brouwer. En dat drijft de prijs op.

Vóór de crisis opereerde hij veel in het ‘middensegment', verhandelde hij jaarlijks een paar honderd paarden à 50.000/60.000 euro, veel naar het buitenland. Nu richt hij zich op vooral op toppers, waarvan hij er jaarlijks veertig verkoopt. Voor het grote geld.

Aan wie? Vrijwel alle paarden gaan naar het buitenland, vooral naar een vaste klantenkring in de Verenigde Staten. Veel handelaren die specifieke paarden zoeken voor hun klanten. ,,De meesten ken ik al jaren. Dan weet je precies wat je aan elkaar hebt.'' Ook doet de paardenmakelaar veel aan bemiddeling van sportpaarden en -pony's of hij zoekt in opdracht naar een bepaald type paard.

Vertrouwen

De klanten logeren op het luxe paardenlandgoed met sfeervolle tuin van de Brouwers aan de rand van Zevenhuizen. Ze kunnen in alle rust de paarden daar aanschouwen en berijden of ze gaan met Jan Brouwer mee naar door hem geselecteerde paarden van derden in Nederland, Duitsland en of België. ,,Een heel netwerk van kenners kijkt voor me uit naar geschikte paarden.''

Vertrouwen is het sleutelwoord van zijn succesvolle handel. ,,In de paardenwereld wordt dat vertrouwen nogal eens geschonden'', weet hij. ,,Een goede naam opbouwen duurt heel lang, afbreken is niet zo moeilijk.'' Zijn Duitse echtgenote Maria wijst op de erecode: de prijs staat min of meer vast. Een heel gegoede klant vraag je niet meer geld dan een ander.

De Brouwers krijgen puissant rijke paardenliefhebbers over de vloer. ,,Sommigen hebben geen budget'', zegt Brouwer veelbetekenend. ,,Ze komen om wat te kopen, ongeacht de prijs.''

loading
Jan en Maria Brouwer.

De klant is koning

Door hen verkochte of bemiddelde paarden zien ze regelmatig terug bij wereldwedstrijden. En soms ook niet. ,,Sommige kopers hebben meer geld dan rijkunst in huis'', formuleert Brouwer tactisch. Maar daar doen hij en Maria, die de paarden zelf traint, niet moeilijk over. ,,Alles draait om één ding: de klant blij maken. Als iemand zijn dure sportpaard alleen thuis rijdt en daar gelukkig mee is, is het ook goed. Mensen beleven hun plezier op hun eigen manier.''

Jan en Maria hebben al hun hele leven een grote passie voor paarden. Jan heeft zijn bedrijf van de grond af opgebouwd. Hij begon als jonge hengstenhouder en maakte furore met de befaamde dekhengst Purioso. Meerdere door hem zelf gefokte nazaten hebben gepresteerd op de Olympische Spelen.

loading

Later legde hij zich steeds meer toe op de handel. Hij kocht veel paarden via de Duitse stamboekorganisatie en ontmoette daar Maria. Zij reed veel paarden voor eigenaren en regelde de verkoop. ,,Ik heb zeker vijftig paarden van haar gekocht. En daarna Maria ook geïmporteerd'', lacht de handelaar. Zij is zijn tweede vrouw en verzorgt zelf de opleiding en training van alle paarden van stal Brouwer en brengt ze uit op keuringen/wedstrijden, geassisteerd door haar studerende zoon.

Genieten

,,Ze is een perfectionist'', zegt Brouwer. Zij: ,,Ik doe alles graag zelf. Dan weet je precies hoe een paard is. Een constante training is belangrijk. Dan zie je het als een paard zijn dag niet heeft en pas je de training aan. Zo voorkom je dat je paard gaat tegenwerken. Goede sportpaarden zijn vaak pittig en scherp, soms een beetje té. Dat is nodig voor topprestaties. Een scherp paard kan heel lief en meewerkend zijn als je het goed doet.''

Dankzij het complete management – kwaliteitspaarden, een goede opleiding en trainingsfaciliteiten en een zorgvuldig opgebouwde klantenkring – runnen ze samen een miljoenenbedrijf. Maar Jan en Maria Brouwer staan met beide benen op de grond en eigenlijk willen ze maar één ding: genieten van hun leven met de paarden.

Foto's: Corné Sparidaens

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM