FC Groningen is in gesprek met Erwin van de Looi over een verlenging van zijn contract. Een groot gedeelte van de eigen aanhang vindt dat de clubleiding met de hoofdtrainer moet breken. Hans Nijland staat voor een belangrijke beslissing.

‘Als de soldaten de baas worden is de oorlog verloren'.

Hans Nijland zegt het vrijdagavond in het voorbijgaan, nog voordat bij FC Groningen-NEC is afgetrapt. En ja, voegt de algemeen directeur van FC Groningen eraan toe, hij mag worden geciteerd.

Een dag eerder is naar buiten gekomen dat FC Groningen in gesprek is met hoofdtrainer Erwin van de Looi over een verlenging van zijn contract. De partijen hebben de intentie met elkaar verder te gaan. De reacties op social media zijn bijna eensluidend negatief en variëren van: ‘Onbegrijpelijk' en ‘belachelijk' en ‘is Nijland blind ofzo' tot een in kapitale letters uitgerolde ‘NEEEEEEE'.

Niet alleen de harde kern roept dat FC Groningen moet breken met Van de Looi, ook een groot gedeelte van de meer gematigde fans vindt dat volgend seizoen een andere hoofdtrainer in Euroborg voor de troepen moet staan. Waarbij aangetekend dient te worden dat tegenstemmers zich altijd meer en luidruchtiger laten horen dan voorstemmers of mensen met een meer neutrale mening.

Striemend fluitconcert

Als de uitblinkende scheidsrechter Bas Nijhuis FC Groningen-NEC vrijdagavond naar het verleden blaast, krijgen de voetballers van FC Groningen een striemend fluitconcert over zich heen. De aanhang van de thuisclub heeft zich stierlijk verveeld bij de niet om aan te gluren wedstrijd die in een troosteloze 0-0 is geëindigd. Er wordt ook wat voorzichtig gezwaaid met witte zakdoekjes, een uit Zuid-Europa overgewaaid gebruik om aan te geven dat de trainer weg moet. En ook op social media ‘gaat het weer los'.

Dat FC Groningen de intentie heeft verder te willen met Van de Looi is logisch. Met performance manager Gerard Kemkers, inspanningsfysioloog Robbert de Groot en de sport- en bewegingswetenschapper Wouter Frencken is de club een meer wetenschappelijke weg ingeslagen en Van de Looi staat open voor die nieuwe ontwikkelingen.

Meest succesvolle trainer in de historie van FC Groningen

Dat Kemkers, De Groot en Frencken voorstander zijn van een contractverlenging van Van de Looi spreekt dan ook voor zich. De meest succesvolle trainer in de historie van FC Groningen – in zijn twee voorgaande seizoenen als hoofdtrainer leidde hij de club evenzo vele keren naar Europees voetbal vorig jaar naar de enige tastbare prijs tot dusver, de KNVB-beker – verdient ook enig krediet.

Dat vindt de clubleiding ook, maar het aanhoudend onaantrekkelijke spel van het vlaggenschip en het daaruit voortvloeiende gemor van de supporters bezorgen Hans Nijland cum suis eveneens hoofdbrekens. Daarbij komt ook het Pieter Huistra-scenario wel eens voorbij. Die werd in mei 2012 ontslagen na een dramatische reeks na de winterstop van 17 wedstrijden met twaalf nederlagen, twee gelijke spelen en slechts drie overwinningen, resulterend in een veertiende plaats in de eindrangschikking. Een half jaar eerder was Huistra's contract nog verlengd.

Moeilijke beslissing

Nijland heeft gelijk met zijn opmerking ‘als de soldaten de baas zijn, is de oorlog verloren'. Een club mag zich nooit laten leiden door de emoties van de fans, die eerder ook kritiek hadden op Robert Maaskant, Pieter Huistra en zelfs, in zijn laatste jaar bij de club, op Ron Jans. Nijland en zijn managementteam maken het beleid. Niet de supporters. Maar dat laat onverlet dat de eigen aanhang daarbij wel een factor is, een serieus te nemen factor ook.

Het resultaat staat altijd voorop, maar het hooggeërde publiek moet ook vermaakt worden. Als dat wegblijft – er waren vrijdagavond veel lege plekken in Euroborg - en de verkoop van seizoenkaarten straks achterblijft voelt FC Groningen dat in de portemonnee. Hans Nijland staat voor een belangrijke beslissing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM