Het New York van Donald Trump

De stad die het stempel van vastgoedgigant Donald Trump draagt stemt dinsdag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Daarom: eeen stadsgids voor Trumps New York.

TRUMP TOWER, 725 FIFTH AVENUE

Stap in het duurste stukje winkelstraat ter wereld door de draaideur onder de gouden letters TRUMP TOWER en u staat op historische grond. Hier daalde Donald Trump begeleid door Neil Youngs Rockin' in The Free World de roltrap af om zijn kandidatuur aan te kondigen in de met roze marmer opgeleukte lobby. Hij woont met zijn derde vrouw Melania en zoon Barron (9) in het penthouse, ingericht in Louis-XIV-aan-de- LSD-stijl, volgens een van de ontwerpers die kwistig gebruik maakte van goud, kristal en nog meer marmer.

Beneden huist onder meer de Trump Bar, die Billionaire Martini's à 20 dollar serveert. Het duurste appartement in de toren kost op dit moment 23 miljoen. Dat is inclusief Christiano Ronaldo als buurman. Waar de katten van Chuck Blazer zijn gebleven nadat is gebleken dat de schimmige Fifa-bestuurder ze onderbracht in een eigen appartement in de Trump Tower is onduidelijk.

The Apprentice
De toren was het decor van The Apprentice, de zakelijke realityshow die Trump in 2004 een extra dosis roem opleverde. Het ‘You're fired!’ dat hij bezigde om kandidaten naar huis te sturen - ‘Je bent ontslagen!’ - verschijnt twaalf jaar later nog op t-shirts. Zonder The Apprentice was zijn campagne nooit zo succesvol geworden, meent Trumps biograaf Gwenda Blair. ,,Mensen hebben tien jaar lang kunnen zien hoe hij de baas was, dingen onder controle had. Dat is deel van ons idee van wie hij is.’’

Het kwam allemaal tot stand mede dankzij 200 illegale Poolse immigranten, die werden ingehuurd door het sloopbedrijf dat Trump in 1980 inschakelde om ruimte te maken voor de Trump Tower. Ze werkten ruim 80 uur per week voor nog geen 5 dollar per uur – als ze al betaald werden. Trump zegt er nooit iets van te hebben geweten, maar twee Polen getuigden in een rechtszaak dat ze hem hoogstpersoonlijk hebben gevraagd om achterstallig loon. Zijn kantoor was aan de overkant van de straat, schrijft onderzoeksjournalist Wayne Barrett in zijn portret van Trumps zakelijke beginjaren, wat het onwaarschijnlijk maakt dat hij nooit de rijen om werk bedelende immigranten heeft gezien.

JAMAICA ESTATES, QUEENS

loading

Aan Hillside Avenue is het New Yorkse stadsdeel Queens nog zichzelf, met de Pakistaanse slager Bismillah op nummer 18010 en daarnaast Sharon's Guyanese rotishop. Maar sla de hoek om, de Midland Parkway op, en de wijk waar zeker 138 talen worden gesproken transformeert in een witte enclave met getrimde gazonnetjes en kolossale villa's.

De grootste werd ooit gebouwd door Donalds vader Fred Trump, zoon van een Duitse immigrant. Hij trouwde met een geboren Schotse en kreeg 5 kinderen in het huis met 23 kamers en 9 badkamers. Er was een kok, een dienstmeid en een chauffeur om de kleine Donald en zijn broers en zussen naar school te brengen. De Trumps waren rijk dankzij Freds bloeiende handel in appartementen in Queens en Brooklyn.

Verschil tussen ouders en Trump
Ze waren ook alles wat hun zoon niet is, volgens de overbuurvrouw, die in de jaren zeventig in de straat kwam wonen. ,,Zijn ouders waren heel ingetogen. Zeiden altijd gedag, deden veel aan liefdadigheid.’’ Donald, met wie ze nu niet geassocieerd wil worden, zag ze zelden. Om de lastpost die zijn muziekleraar eens een blauw oog sloeg discipline bij te brengen stuurden zijn ouders hem op 13-jarige leeftijd naar een militaire academie.

Trumps vader was zijn grote voorbeeld, weet biograaf Blair, die een boek over drie generaties Trump schreef. Donald aanpak is die van pa Fred, een sluwe en harde onderhandelaar die nooit opgaf. Het verschil, vertelt Blair: Donald is ongelofelijk vol van zichzelf.

Ze beschrijft de begrafenis van Fred Trump in 1999. ,,Alle kinderen spraken de aanwezigen toe en vertelden een mooi verhaal over hun vader, maar Donald praatte over zichzelf. Over hoe succesvol hij was. In zijn hoofd is hij de belangrijkste creatie van zijn vader, dus waarom niet, moet hij gedacht hebben.’’

TRUMP PLAZA, 167 EAST 61ST STREET

loading

De historie van deze appartemententoren aan 61st street legt de dubieuze kant van Donald Trump bloot. Onder meer dit pand is gebouwd met beton van S&A Concrete Co., een bedrijf van de Italiaans-New Yorkse gangster Anthony Salerno (’Dikke Tony’) en zijn maffiamaatje Paul Castellano. Barrett, die in 1991 na jaren onderzoek een boek publiceerde, concludeerde: ,,Trumps leven is verweven met de onderwereld.’’

Een projectontwikkelaar in het New York van de jaren tachtig kon niet om door criminelen gecontroleerde bedrijven heen. Maar Trump deed volgens Barrett geen enkele moeite de maffiosi in zijn branche te vermijden. Sterker nog, hij had dezelfde advocaat als Salerno - zijn vriend en mentor Roy Cohn - en zou zelfs eens met de later tot 170 jaar cel veroordeelde topcrimineel om de tafel hebben gezeten. Hij deed ook zaken met een gangster uit Philadelphia en een veroordeelde cocaïnehandelaar. Trump doet Barretts boek met de verhalen over criminele vrienden af als ‘saai, niet-feitelijk en zeer onnauwkeurig’ werk van een ‘tweederangs’ schrijver.

GRAND HYATT HOTEL, 109 EAST 42ND STREET

loading

Deze glazen gigant was Trumps eerste bouwproject in Manhattan, het peperdure hart van New York. Hij moest zich door onderhandelingen met banken en ambtenaren heen bluffen om het van de grond te krijgen. Zonder zijn vader was dat nooit gelukt. Hij kreeg niet alleen een lening van een miljoen dollar, het betrouwbare, succesvolle imago van pa Trump opende deuren, bijvoorbeeld bij financiers. Fred's politieke connecties hielpen Donald aan een belastingaftrek die door de jaren heen 400 miljoen dollar opleverde.

Ook in moeilijke tijden hield Donald het hoofd boven water dankzij geld van zijn vader. Hij kon met zijn erfenis als onderpand van zijn broers en zussen lenen na het faillissement van twee casino's in Atlantic City, New Jersey. En Fred Trump kocht daar eens voor 3,5 miljoen dollar aan fiches die hij niet ging gebruiken, zodat zijn zoon een schuld kon aflossen. Wat overigens niet voldoende was om te voorkomen dat Trump in het gokwalhalla op 2 uur van New York 4 faillissementen op zijn naam schreef. De Washington Post onderzocht de ondergang van gokpaleis Taj Mahal in 1991 en zag dat Trump extreme risico's had genomen in een wankele economie, dure leningen aanging en waarschuwingen dat Atlantic City geen Las Vegas was in de wind sloeg.

WOLLMAN ICE RINK, CENTRAL PARK

loading

Het huzarenstukje waar Trump nog steeds op teert. De renovatie van de Wollman-ijsbaan in Central Park sleepte zich in 1986 al zes jaar voort, 3,5 jaar langer dan gepland, en nog was het einde niet in zicht. Trump nam het project over van de stad New York, klaarde de klus in drie maanden én hield 750.000 dollar van het budget over. Zijn critici menen dat hij vooral zo efficiënt kon zijn omdat hij in tegenstelling tot gemeentelijke projectleiders geen eindeloze aanbestedingsprocedures hoefde te volgen, maar het is en blijft een wapenfeit dat aanhangers bewonderen.

TRUMP PLACE, WEST SIDE

Trump trachtte decennia om hier tussen 59th en 72nd street een voormalig spooremplacement te kopen en toestemming te krijgen voor zijn droomproject met de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Maar vlak nadat hij na veel geruzie met de burgemeester eindelijk een spade in de grond mocht steken, moest hij de grond verkopen vanwege de enorme schuldenlast die hem in de jaren 90 in financiële problemen bracht. Trump bedong vernuftig dat de torens die er nu staan wel zijn naam dragen, zoals 17 andere gebouwen in Manhattan.

Imperium lijkt groter dan het is
Dat zette de toon: inmiddels draait zijn bedrijf steeds meer om het verkopen van licenties aan bedrijven die zijn naam op hun product willen plakken. Zo kwamen ook Trumpsteaks, Trumpoverhemden en Trumpparfums dankzij licenties op de markt. Zijn imperium lijkt op die manier groter dan het eigenlijk is. Zelf taxeert hij zijn vermogen ook consequent enkele miljarden hoger dan onderzoekers van bijvoorbeeld Forbes.

Trump is puissant rijk, zonder twijfel. Maar hij heeft kansen om nog meer te verdienen gemist, is zeker geen wereldwijde speler, heeft buiten de vastgoedsector niet zoveel bereikt en is niet zo selfmade als hij doet voorkomen, concluderen analisten van The Economist . Zij waarschuwen: dat is iets om over na te denken voor wie overweegt te stemmen op de man die zichzelf presenteert als de beste dealmaker - of voor wie aan een Miljardairsmartini van 20 dollar nipt in de Trump Bar.

menu