Liever volleyballen dan vakantie

Liever volleyballen dan vakantie

Liever volleyballen dan vakantie

Heimelijk dromen ze van de Olympische Spelen: beachvolleyballers Daan Nijeboer (15) en Rik van Solkema (16). Het noordelijke duo behoort tot de jeugdtop van Nederland.

Ze vonden elkaar in het zand. De hele zomer lang brengen Daan Nijeboer uit Lageland en Rik van Solkema uit Nijehaske twaalf uur per week door op het strand van Scheveningen.

Niet om vakantie te vieren, maar om keihard te werken. ,,Ik train liever hier dan dat ik ergens in Spanje op vakantie ga”, zeg Rik. Samen met Daan schopte hij het tot het Beach Team Nederland, zeg maar het Jong Oranje van het Nederlandse beachvolleybal. Geen onverdienstelijke prestatie, wetende dat het slechts zes jeugdspelers is gegund. Bovendien komen de heren, die beiden ook in de zaal spelen, nog maar net kijken in de volleybalwereld. Rik ontdekte de sport 2,5 jaar geleden, Daan was er ietsje eerder bij. Hij begon zo'n vier jaar terug.

Volleybalgezin

,,Ik heb eerst nog een tijdje voetbal geprobeerd”, zegt Rik lachend. ,,Maar er was geen ontsnappen aan.” Zie maar eens een andere weg te gaan met een familie vol volleyfanaten en een vader die ooit in het Nederlands Team speelde. Ook Daan trof het lot van geboren worden in een volleybalgezin; vader, moeder, broer, zus; ze spelen het allemaal.

Het was hun trainer bij Beach Team Nederland die het duo aan elkaar ‘koppelde'. Rik, de 1.96 meter lange, goede blokkeerder en Daan, de ‘kleine' (1.81 meter) snelle verdediger. Voor die tijd kwamen ze elkaar soms tegen bij toernooien in het land. Als tegenstander. De twee grinniken. Inderdaad, dit betekent dat ze ook elkaars zwakke kanten kennen. ,,Jij bent lui”, zegt Daan plagerig tegen zijn maatje. Inderdaad, geeft Rik toe. ,,Mij moet je flink laten lopen, ik ben ook niet zo snel.”

Sterk team

Daan daarentegen is razendsnel, maar springt wat minder hoog dan zijn teamgenoot. ,,Als ik ga blokkeren heeft het niet zo veel nut”, zegt hij. Wat ze het allerleukst vinden aan het spelletje? ,,Dat je het echt samen moet zien te redden”, vindt Rik. Anders dan in de zaal, is er geen team van zes om je achter te verschuilen. Ook wisselen zit er niet in. Over waarom ze samen zo sterk zijn, hoeven de twee niet lang na te denken. ,,Omdat we uit het Noorden komen natuurlijk”, stelt Daan, een tikje stoerder dan hij lijkt. Hij grijnst.

Noordelijk nuchter en bescheiden als ze zijn, dromen de twee stiekem van de Olympische Spelen. Of het er in zit? Oei. Durven ze dat hardop te beweren? Daan richt zijn blik van het zand naar zijn vriend Rik. ,,Zeg nu maar gewoon ja.”

menu