Opinie: Bernie Sanders zette stempel op campagne

Geld maakt niet gelukkig

Bernie Sanders heeft bewezen dat het nog mogelijk is een politieke campagne te voeren zonder het grote geld van het bedrijfsleven of van superrijke aanhangers. Zijn campagne draaide op de bijdragen van gewone Amerikanen, die gemiddeld 27 dollar schonken. In maart vestigde hij zijn record, door op die manier in één maand 44 miljoen in te zamelen. Sanders wil paal en perk stellen aan de politieke actiecomités die ongelimiteerd geld mogen aannemenen gaf zelf het goede voorbeeld. De andere kant is wel dat hij verliest.

Clintons sparringpartner

Toen Sanders ruim een jaar geleden aankondigde dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, kwamen krap 25 journalisten naar een korte verklaring van hem luisteren. Na tien minuten was het voorbij. Hillary Clinton zou met twee vingers in de neus de voorverkiezingen winnen, zo was toen nog het idee. Dat ze in Sanders toch een serieuze tegenstander trof, heeft haar wel sterker gemaakt. Ze is niet als een prinses uit de Clinton-dynastie gekroond tot kandidaat, maar moest een stevige strijd voeren. Dat levert haar geloofwaardigheid en legitimiteit op. Clinton is soms beschadigd door Sanders’ aanvallen, die hebben haar ook scherper gemaakt. Haar debattechnieken en haar boodschap heeft ze kunnen testen onder druk van een taaie concurrent. Ze pastte haar verhaal aan om kiezers bij Sanders weg te houden. Zo sprak ze zich net als hij uit tegen het Trans Pacific Partnership, een handelsverdrag met landen aan de Stille Oceaan waar ze zelf als minister nog aan werkte.

Nieuwe kiezers

Sanders enthousiasmeerde grote groepen jongeren. Meer dan 80 procent van de Democratische kiezers jonger dan dertig jaar stemde op Sanders in staten als New Hampshire, Michigan en Wisconsin. Naar schatting heeft Sanders zeker 1,9 miljoen stemmen gekregen van kiezers onder de dertig, ruim twee keer zoveel als alle andere kandidaten. Dat is een hele prestatie, want doorgaans stemmen jongeren minder vaak dan ouderen.

Socialisme mag weer

Sinds de Koude Oorlog was het voor Amerikanen haast onbehoorlijk om vragen te stellen bij het kapitalisme. Wie zich afvroeg of het systeem wel werkt, was al snel een socialist, en dat was ongeveer hetzelfde als een vertegenwoordiger van het Russische Rode Gevaar dat desastreus communistisch beleid voerde. Voor zijn jonge aanhangers is het echter geen enkel punt dat Sanders zich ‘democratisch socialist’ noemt en revolutie predikt om de macht van de rijken te doorbreken. Jongeren kijken juist graag naar zijn minutenlange video’s over de groeiende economische ongelijkheid in de Verenigde Staten, die mede dankzij Sanders een centraal thema in de politiek is geworden.

Dubbelganger

Wat moet komiek Larry David nu Sanders van het politieke hoofdpodium verdwijnt? Zijn haast perfecte imitatie van Sanders in Saturday Night Live , inclusief wilde armgebaren en zwaar Brooklynaccent, was een van de vermakelijkste aspecten van het politieke circus in de VS. Sanders bleef zo lang in de race, grapte hij, vanwege David. ,,Larry, ik maak me zorgen om werkloosheid in Amerika, ik wil dat jij je baan houdt.”

menu