Cruise-toeristen in Amsterdam: een tour en een rondvaart

Cruisereizigers liggen onder vuur, de Passenger Terminal (PTA) zou moeten verhuizen. Maar hoe bedreigend is de cruiseganger voor de stad tijdens zijn tien uurtjes in Amsterdam?

Gestaag

Het is nét geen straal. Het druppelt, het druppelt zelfs stevig vanaf half negen ’s morgens. Honderden mensen verlaten cruiseschip Arcadia en wandelen richting binnenstad. Niet massaal, niet in drommen. Gestaag. Nog niet al te lang wakker. Zo op de Piet Heinkade de knisperende kou en het breekbare zonnetje in.

In de ochtend zijn ze aangekomen. Even voor half acht, de meesten zullen nog aan het ontbijt hebben gezeten. Gisteren Southampton, vandaag Amsterdam, morgen Zeebrugge. Tot zes uur hebben ze, dan gaan de trossen weer los. Tenzij je je echt hebt voorbereid, helemaal ingelezen bent, kom je niet verder dan het Rijks, de Wallen en een rondvaart. Toch?

Platgetreden paden

Een korte rondgang leert dat de meesten zich in het geheel níet hebben voorbereid, laat staan ingelezen. Zestigers John en Giselda Joffries uit het Engelse Clacton-on-Sea bijvoorbeeld. “Een bustour door de stad en daarna een rondvaart. We zijn hier nooit eerder geweest, op deze manier kun je het best kennismaken met de stad.”

Het echtpaar Joffries heeft een excursie geboekt. Negen touringcars staan er klaar deze ochtend bij de PTA, later op de dag zullen er nog eens zes voorrijden. Uitgaande van een capaciteit van vijftig man per bus zullen maximaal 750 passagiers per touringcar de Arcadia achter zich laten, maar de inschatting is dat dit aantal vanmorgen niet wordt gehaald. Iets meer dan tweeduizend passagiers zijn aan boord en achthonderd bemanningsleden. Medium groot, voor PTA-begrippen.

De meeste cruisegasten vertrekken lopend of nemen een taxi. Slenter met deze mensen mee en je ziet de onvermijdelijkheid van de manier waarop ze hun bliksembezoek invullen: ze betreden platgetreden paden. Rechts richting CS, linksaf onder het spoor door en voorbij de Prins Hendrikkade via de Oudezijds Kolk zo hup, de Wallen op. Dino Xu (69) uit Londen is een van hen. Met zijn echtgenote en een ander stel boekten zij deze cruise. “We hebben maar een dagje, vóór vijf uur willen we terug zijn, dus we lopen vooral achter de anderen aan.”

Arme Engelsen

Op de Wallen is het op dit moment, net na tien uur, nog rustig: toeristen, medereizigers van Xu en een enkele bewoner. Vrouwen achter de ramen zijn er nog nauwelijks. “Niet helemaal wat ik had verwacht,” zegt Xu. Vanmiddag gaan ze naar het Anne Frankhuis.

Zijn dit nu de bezoekers waar Amsterdam niets van moet hebben? Druktewethouder Ollongren liet vorige week weten dat de massatoeristen die vanaf hun schip rechtstreeks naar de Dam en de Wallen trekken voor te veel drukte zorgen in de binnenstad. De PTA moet verkassen naar elders, om de massa een beetje te spreiden. Maar echt massief wil het niet worden dus, deze ochtend. Veel grijs, het overgrote deel is de vijftig ruimschoots gepasseerd. Waar nog bij komt dat grote groepen niet ruim vertegenwoordigd zijn: het gaat vrijwel uitsluitend om stellen en her en der een gezin.

Het moet gezegd: deze cruise is misschien niet maatgevend. Budget, klinkt het in de terminal. “Kijk die schoenen, dit is een cruise voor arme Engelsen,” zegt een van de souvenirverkopers. “Die geven niet veel uit. Ze ontbijten en dineren aan boord. Sommigen komen halverwege de dag zelfs terug om gebruik te maken van de lunch, die bij de prijs inzit.”

Ook de taxichauffeurs voor de deur morren. Van cruises moeten ze niets hebben, zegt er een. “Ze lopen naar de stad, en dat is nog begrijpelijk ook. Soms stappen ze wel in en dan willen ze naar CS. Je mag niet weigeren, maar ik probeer ze heel erg duidelijk te maken dat lopen handiger is. Dit is Amsterdam, ga lekker lopen.”

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.