De Noorse fjorden zijn puur natuur

Het is een flinke klim, maar dan sta je wel bovenop de beruchte Prekestølen, de zeshonderd meter hoge klif aan de Lysefjord in Noorwegen. De inspanningen worden beloond met een spectaculair uitzicht op het pure natuurschoon waar Noorwegen bekend om is: zijn fjorden.

Adembenemend

Na vier kilometer klauteren en klimmen sta je op het vierkante plateau van de Prekestølen. Volgens de overlevering ontdeden de Vikingen zich hier van hun vijanden. Nog steeds boezemt de ‘Preekstoel’ ontzag in, want bovenop de klif staan geen hekken.

Als je de rand nadert, voel je de adrenaline door je lichaam jagen, nieuwsgierigheid en angst wisselen elkaar af. Voorzichtig schuifel je naar de rand en laat de onpeilbare diepte en het magistrale uitzicht op je inwerken. Letterlijk adembenemend.

Fjorden

De Lysefjord ligt in de buurt van Stavanger en is een van de bijna honderd fjorden die Noorwegen rijk is. De Prekestølen is een van de vele imposante bergwanden die steil uit zee omhoog rijzen. Sommige zijn meer dan een kilometer hoog. En als je dan ook nog weet dat de Lysefjord zo’n 450 meter diep is, dan voel je je best wel nietig. Zo overweldigend is het natuurschoon in Noorwegen.

Tussen de Lysefjord en de Geirangerfjord, ten zuidoosten van de kleurrijke stad Bergen, ligt een van de langste en volgens de Noren mooiste fjord van Noorwegen: de Hardangerfjord. Ook hier schuurde in de IJstijd een enorme gletsjer de bergen uit en tekende het landschap van Noorwegen.

Bij dit fjord, bij het plaatsje Odda, ligt de zevenhonderd meter hoge Trolltunga. Het lijkt net of deze rots zijn tong uitsteekt, vandaar ook de naam, trollentong. Het is bijna vijf uur stevig wandelen en klimmen om hier te komen, waaronder een trap met drieduizend treden en een route door een soort maanlandschap. De beloning: een onvergetelijk panorama.

Hier, maar ook bij vele andere fjorden, zie je Noorwegen in haar puurste vorm.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.