De glimlach van Gambia

Gambia mag dan vooral bekend staan als zonbestemming, het West-Afrikaanse land heeft veel meer te bieden dan zee, strand en warmte. Wie de moeite neemt verder te kijken, ontdekt een bijzondere historie, een rijk dierenleven en lachende Gambianen.

Het is een gek land, Gambia. Eigenlijk heet het De Gambia, net als de rivier die door het land stroomt. Het bestaat uit de rivier, de noordoever en de zuidoever. Een langgerekt land, ruim driehonderd kilometer lang, enkele tientallen kilometers breed en geheel omringd door Senegal. Een islamitisch land, overigens. En hoewel de president er ietwat eigenzinnige ideeën op nahoudt, is het vooral een vredelievend land met lage criminaliteitscijfers, waar diverse religies en stammen probleemloos naast en met elkaar leven. Als toerist uit Europa val je meteen op tussen de donkere Gambianen. Het zijn de trotse nazaten van onder meer Kunta Kinte, de Gambiaanse slaaf die bekend werd door het boek en de film die over hem verschenen.

Een smile van de verkoper. FOTO REIS!

Kleurrijk

Of je nu op het strand of op straat bent, de Gambiaan zal op je aflopen en een praatje met je willen maken. En natuurlijk lacht hij zijn witte tanden bloot. Het is vriendelijk bedoeld, maar kan soms wat overenthousiast overkomen. Het is wel de kans om mooie foto’s te maken: hoe open Gambianen ook zijn, ze worden niet graag zonder enig overleg gefotografeerd.

Visverkoopsters op de markt. FOTO REIS!

Er is zoveel te fotograferen in dit kleurrijke land. Vakantie in Gambia is niet compleet zonder een bezoek aan een van de markten. Er zijn ‘craftmarkets’ waar je prachtige houtsnijwerken, muziekinstrumenten en stoffen voor een prikkie kunt aanschaffen. Afdingen hoort erbij. Spectaculair is de binnenkomst van de vissers in het dorp Tanjii, waar ze met honderden bont geschilderde bootjes de vers gevangen vis aan land brengen.

Kunstzinnig is het dorpje Galloya, in het natuurreservaat Makasutu, waar bijna alle huizen voorzien zijn van een schildering. Het is onderdeel van het project Wide Open Walls, bedoeld om het toerisme in deze regio een flinke oppepper te kunnen geven. Dat moet uiteindelijk leiden tot verbetering van de leefomstandigheden van de bevolking.

Galloya. FOTO REIS!

Natuurschoon

Rustzoekers gaan naar de noordoever van De Gambia: hier vind je de Afrikaanse variant van Stonehenge. Meer landinwaarts begint het paradijs voor natuurliefhebbers. Menig bird watcher komt naar Gambia voor de vele bijzondere vogels die er te zien zijn. Wie geduldig blijft wachten en er vroeg bij is, ziet wellicht ook krokodillen, bavianen en varanen. Verder stroomopwaarts wordt het water van De Gambia steeds zoeter. Hier kun je met een beetje geluk ook imposante nijlpaarden tegenkomen. Doordat Gambia zo waterrijk is en een regenseizoen kent, is het een heel groen land, met overal baobab-, mahonie, kapok- en palmbomen.

De Gambia. FOTO REIS!

Vriendelijk

The Smiling Coast of Africa, zo wordt Gambia ook wel genoemd. Het is het land waar mensen met open vizier, extravert en lachend door het leven gaan. Ondanks dat leven in dit straatarme land niet altijd gemakkelijk is. Menigeen valt voor de charme van de Gambiaan. Blanke, single vrouwen op leeftijd op zoek naar liefde en aandacht niet uitgezonderd. Dat haar lover met wie ze hand in hand loopt haar zoon had kunnen zijn, maakt niemand wat uit. De Gambiaan lacht er niet minder om.

Marktwaar. FOTO REIS!

Gambia

 • Aantal inwoners: 1,9 miljoen
   
 • Hoofdstad: Banjul
   
 • Taal: Engels
   
 • Valuta: Dalasi
   
 • Vliegduur Amsterdam- Banjul: ruim 6 uur
   
 • TUI Fly vliegt een paar keer per week naar Gambia.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.