De mooiste bergen zijn die van de Dolomieten

Men neme koraalriffen, zeewater, rode zandsteen, kalk, zand, lava en magnesium. Leg de ingrediënten in laagjes over elkaar en verwarm ze met een vulkaan. Giet er wat lava over en stel het geheel daarna bloot aan een fikse aardbeving en een paar gletsjers. Bereidingstijd: zo’n 60 miljoen jaar. Voilà: de Dolomieten. De mooiste bergen ter wereld.

Liefhebbers van bergen kunnen in de Italiaanse Dolomieten hun hart ophalen. Het grillige landschap in het noorden van Italië typeert zich door de steile rotswanden en pieken. Het is ontstaan in de afgelopen zestig miljoen jaar, door erosie en verwering.

Het wonderschone landschap wordt afgewisseld door historische bergdorpjes. Niet voor niks werden de Dolomieten in 2009 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Surrealistisch

Een van de vele meren in de Dolomieten. FOTO PIXABAY

De Dolomieten staan garant voor een ‘overdosis’ aan natuurschoon. De regio is geliefd bij wandelaars, wintersporters en ook fietsers vinden er graag hun weg. Naast bergen biedt dit zuidelijke deel van de Alpen ook andere bezienswaardigheden. Van de diverse meren die er te vinden zijn, is naast het Gardameer ook het Misurinameer (Lago die Misurina) in de streek Cadore zeker de moeite waard. Alleen de reis er naartoe is al adembenemend. Eenmaal bij het meer – 1754 meter boven de zeespiegel – kijk je uit op de Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen). Dit zijn drie kolossale, scherpe en hoge rotstorens, gevormd uit het dolomietengesteente.

De Dolomieten vormen een aaneenschakeling van – letterlijk – hoogtepunten. Ook bij het plaatsje Renon (Ritten) kun je een bijzonder natuurverschijnsel bewonderen: de aardpiramides. De tot wel dertig meter hoge, imposante rots-spitsen geven het landschap een surrealistische, feeërieke uitstraling. De aardpiramides zijn ontstaan in de ijstijd, door morene afzettingen van een van de grote gletjsers die het landschap zijn vorm gaven. De Alpe di Siusi (Seiser Alm), ten noordoosten van Bolzano (Bozen), is de grootste bergweide van Europa en een heus natuurwonder. De bergweide heeft een oppervlakte van bijna zestig vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 1680 tot 2350 meter. In de zomermaanden juni en juli is de rijke flora een lust voor het oog. Vanuit de kabelbaan is het uitzicht over deze hoogvlakte nog fraaier.

De Dolomieten in de sneeuw. FOTO PIXABAY

Schilderachtig

Na zoveel natuurschoon is een bezoek aan een van de vele historisch plaatsjes in de Dolomieten een welkome afwisseling. Brunico (Bruneck) bijvoorbeeld, in het noordelijke Ahrntal, is een schilderachtig, bruisend en gezellig stadje, met veel cafés en restaurants. Vlakbij Brunico liggen de ertsmijnen van Predoi (Prettau), hier werd vroeger koper gewonnen. Oorspronkelijk was de lucht in de mijn bedoeld als genezing voor astmapatiënten. Maar ook tegenwoordig is de schone lucht in deze omgeving een ware verademing.

Eén van de mooiste plaatsen is Vipiteno, waar ooit zilvermijnen voor voorspoed zorgden. De rijkdom is nog steeds terug te zien in de schitterende patriciërshuizen, chique winkels en karakteristieke erkers en trapgevels. En voor wie nog niet genoeg schoonheid heeft gezien, kan ook nog een bezoek brengen aan de mooiste tuin van Italië, bij kasteel Trauttmansdorff, vlakbij het plaatsje Merano in Zuid-Tirol.

De overweldigende schoonheid van het berglandschap, de historische, schilderachtige plaatsjes, de bijzondere bezienswaardigheden en de vriendelijke bewoners: de Dolomieten doen erg hun best om de mooiste bergen van de wereld te zijn. Ze vormen in elk geval het recept voor een onvergetelijk verblijf.

De Dolomieten. FOTO PIXABAY

Dolomieten

 • Ligging: noorden van Italië, zuidelijke Kalkalpen
   
 • Provincies: Zuid-Tirol, Trentino en Belluno
   
 • Taal: Duits en Italiaans
   
 • Hoogste berg: de Marmolada, 3343 meter
   
 • Naam: het mineraal dolomiet werd in de achttiende eeuw ontdekt door geoloog Déodat de Dolomieu. Het mineraal werd naar hem vernoemd, net als de bergketen.
   
 • Bijzonder: Ötzi, de 5300 jaar oude mummie, die in de Dolomieten gevonden is. Hij is te zien in het archeologisch museum in Bolzano.
   

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.