Door de straten van Deventer

De Walstraat

Zodra je één stap in de binnenstad van Deventer hebt gezet, weet je: dit is geen gewone stad. In deze Hanzestad aan de IJssel wil je eindeloos dwalen en verdwalen. Elke straat, steeg en elk plein heeft wel iets bijzonders.

Stenen met een verhaal

Je leert de stad goed kennen door om je heen en naar boven te kijken. Daar is de historie van Deventer - een van de oudste steden van Nederland - goed te zien. Talloze panden in Deventer hebben namelijk een gevelsteen of bijzondere raamdecoratie. Als je alle gevelstenen en hun verhaal wilt ontdekken, wandel je de speciale route, verkrijgbaar bij de VVV.

loading  

Ook shopaholics komen aan hun trekken in Deventer. Er zijn meer dan honderd unieke winkels - waaronder de Deventer Koekwinkel - en boetiekjes te vinden in de straten en steegjes.

loading  

Vikingwal

Dwalend door de stad kom je bijzondere plekjes tegen. De Stenenwal bijvoorbeeld. Overwoekerd door groen en daardoor alleen te vinden als je goed kijkt. Het lijkt een kruip-door-sluip- doorstraatje van niks, maar het is een overblijfsel uit de Vikingtijd. Deze wal moest de Deventenaren beschermen tegen de Vikingen die de stad wilden overmeesteren.

Nu liggen er achtertuinen tegen de wal, maar de bewoners zijn altijd bereid je aan te moedigen vooral dóór te lopen over dit historische stukje Deventer.

Stokvis

Je wandelt dan vanzelf tegen de IJssel aan. Aan de overkant lonkt een groene oase: het Worpplantsoen. Je kunt er op twee manieren komen. Wandelend of fietsend via de IJsseloever naar de nieuwe of de oude brug. Of met het voetveer met de naam Stokvis, de bijnaam voor de Deventenaren die stamt uit de Hanzetijd. Het pontje pendelt je voor 1 euro 50 heen en weer. Vanaf de overkant heb je een panoramisch uitzicht op de stad, met als grote blikvanger de Lebuïniskerk.

loading  

Deventer is vooral bekend van de grote evenementen, zoals de Boekenmarkt en het Dickensfestijn. Maar wie de Hanzestad echt wil leren kennen, gaat ook nog een keer op pad als het rustig is. Pas dan zie je de schoonheid van deze Hanzestad in de pure vorm.

Video

Op onze Facebookpagina staat een sfeerimpressie van Deventer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Nederland