Dubrovnik, een parel van een stad

Een kabelbaan brengt je naar vierhonderd meter hoogte, op de berg Srd. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over Dubrovnik. Niet voor niks wordt dit stadje in Kroatië ‘de parel van de Adriatische zee’ genoemd.

Een wonder

Dubrovnik is eeuwenoud, heeft slechts 55.000 inwoners en heeft de nodige oorlogen moeten doorstaan. Desondanks straalt het vestingstadje nog steeds. Binnen de stadsmuren valt de bijzondere architectuur op: imposante gebouwen, straten van marmer, fonkelende fonteinen, paleizen, een kathedraal en een bijna intacte stadsmuur maken.

En dat mag op zich nog een wonder heten, aangezien Dubrovnik het de laatste eeuwen zwaar te verduren had: in 1667 een verwoestende aardbeving, in 1806 beschoten door drieduizend kanonskogels en in 1991 opnieuw zwaar beschadigd tijdens beschietingen.

Daar is tegenwoordig niks meer van te zien. Inwoners van Dubrovnik bouwden hun stad op de steile rotsen elke keer weer op en zijn dan ook trots op hun parel, helemaal nadat hun woonplaats op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

Het straatbeeld van Dubrovniv. FOTO PIXABAY

Muren

Het oude centrum van Dubrovnik is ommuurd en autovrij, dat betekent dat je de vestingstad wandelend zal moeten ontdekken. De muren zijn eeuwenoud en indrukwekkend: ze zijn bijna twee kilometer lang met tien bastions, op sommige plaatsen zes meter dik en op een plek zelf vijfentwintig meter hoog. Een wandeling over de muur is dan ook een voettocht terug in de tijd. De oude stad is binnen de muren weliswaar niet heel groot, de hoeveelheid bezienswaardigheden is er niet minder om.

Na een wandeltour door de stad kun je bijkomen op de terrassen of in de cafeetjes binnen de muren. Zoek je iets speciaals, dan is het terras van Buža een aanrader. Deze bar hangt namelijk tegen de rotsen, net buiten de stadsmuur van Dubrovnik. Om er te komen moet je door een gat in de stadsmuur. Maar dan zit je wel op een van de meest bijzondere plekjes van deze parel.

De architectuur van Dubrovnik is wonderbaarlijk bewaard gebleven. FOTO PIXABAY

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Keer terug naar Reis!
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.