'EasyJet lokt hardere acties piloten uit'

EasyJet gooit 'olie op het vuur' door piloten uit andere landen in te zetten om te voorkomen dat er vluchten uitvallen door een staking van op Schiphol gestationeerde vliegers. De prijsvechter lokt daarmee 'langere en meer onverwachte werkonderbrekingen' uit, zei voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV dinsdag.

Volgens de VNV geven de leden ,'massaal' gehoor aan de stakingsoproep. Van de 70 piloten in Amsterdam zijn er 62 lid van de bond. Van de leden hebben zich er vijftien ingeschreven voor de staking.

De vakbond grijpt naar eigen zeggen zelden naar het stakingswapen, maar ziet geen andere uitweg omdat het niet lukt tot cao-afspraken te komen met de Britse luchtvaartmaatschappij. De piloten op de Nederlandse basis hebben nu alleen individuele contracten.

De vakvereniging wil onder meer afspraken vastleggen over de werktijden, pensioenopbouw en over doorbetaling bij ziekte. ,,Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde”, zei Verhagen. ,,We willen dus niet dat EasyJet een keuze maakt uit onze eisen.”

Door te dreigen met juridische procedures en stakingsbrekers in te zetten gaat easyJet volgens de VNV voorbij aan de overlegcultuur in Nederland. Wie mee wil doen op het Nederlandse speelveld zal dat volgens de hier geldende regels moeten doen, vindt de vakbond.

Verhagen herhaalde dat de deur open staat voor onderhandelingen, mits easyJet laat zien dat het oprecht tot een resultaat wil komen. Hij vermoedt evenwel dat het bedrijf de basis in Amsterdam als 'breekijzer' wil gebruiken om de arbeidsvoorwaarden van piloten in heel Europa te versoberen. Hij waarschuwde voor een 'race naar de bodem'

Een woordvoerder van easyJet wilde niet ingaan op de aantijgingen van de VNV. Hij zei dat een 'significant deel' van de in Amsterdam gestationeerde piloten dinsdag gewoon op het werk is verschenen, en dat vooralsnog alle vluchten door hebben kunnen gaan. Er zijn wel wat lichte vertragingen, maar dat komt volgens de zegsman niet door de staking.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.