Groeten uit Samos

Wandelend over dit Griekse eiland, trekt de ene na de andere ansichtkaart aan je voorbij: azuurblauwe zee, rustieke dorpjes, imposante bergen en magnifieke uitzichten. Groeten uit Samos.

Wandelpaden

Naast zwemkleding mogen vooral stevige wandelschoenen niet ontbreken in de koffer. Samos is namelijk een eiland met bergen en heeft over het algemeen goed begaanbare wandelpaden langs de kust en door bossen. En juist tijdens die wandelingen kom je op bijzondere plekken.

Bij de watervallen van Potami, bijvoorbeeld. De route is alleen te voet te volgen en het leidt door een lommerrijk deel van Samos. Dat is dus prima te doen, zelfs in de Griekse hitte. De temperaturen in dit bos zijn aangenaam en het lieflijke beekje dat we gaan volgen kan à la minute voor de nodige verkoeling zorgen.

Azuurblauw

We rijden met de bus vanaf Kokkari ongeveer vijfentwintig kilometer naar het westen, via de kronkelige kustweg. Tijdens de busrit langs de noordkust van Samos zien we regelmatig het azuurblauw van de Egeïsche Zee tussen de bomen en bergen ons toelachen, maar we hebben eerst nog een ander doel voor ogen. Zo’n drie kilometer na Karlovassi stappen we uit en lopen naar het bos. Daar verwelkomt een wit bouwwerkje zonder ramen de wandelaars. De deur staat open, je kunt zo naar binnen. Het blijkt een Grieks-Orthodox kapelletje te zijn. Kaarsen branden en verlichten schaars de iconen die aan de wand hangen. Er hangt een serene rust die slechts doorbroken wordt door het geruis van het watertje buiten en de ritselende bladeren aan de bomen.

Afkoelen

We vervolgen onze weg, stroomopwaarts langs het beekje. Af en toe kruisen we een geïmproviseerde brug van boomstammen. Langzaam maar zeker wordt het beekje breder en na een paar kilometer komen we bij een klein meertje. Om het watertje heen liggen tassen, schoenen en kleding. Vanaf hier gaat de route naar de watervallen namelijk niet meer over land, maar door water. Zwemkleding en een handdoekje mee dus.

Wadend door het water kom je langs rotsformaties die je uiteindelijk leiden naar de watervallen. Bescheiden van formaat, maar toch bijzonder en zeker een bezoek waard. Echte diehards kunnen nog wat verder omhoog klauteren waar nog een paar watervalletjes te zien zijn.

Lekker afgekoeld – het water bij de watervallen komt rechtstreeks uit de berg en is dus ijskoud - lopen we verder. We komen bij een nogal wankel aandoende en onwaarschijnlijk steile trap. Bovenaan wachten koele drankjes en lekkere hapjes, belooft het opgehangen bordje. We kijken naar boven en met een diepe zucht aanvaarden we de klim. Zo’n tweehonderd treden klauteren we naar boven. Boven aangekomen zien we een soort van restaurantje. Dat dicht is. We ploffen neer op de houten stoelen op het lege terras en pakken ons eigen lunchpakketje. Ook helemaal niet slecht: water, een appel en een broodje.

Beneden

Dan komt het spannendste deel: de tocht naar beneden. Die is bijkans nog enger dan naar boven, maar we overleven de klauterpartij. Het water leidt ons weer terug via het bos naar het beginpunt. We wandelen naar de bushalte. Volgens de reeds wachtenden kan de bus elk moment komen. Tijd is een rekbaar begrip, zo zal blijken. Anderhalf uur later stappen we in.

Onze eindhalte is Lemonakia, een van de mooiste stranden van Samos. Het ligt iets ten westen van Kokkari, op loopafstand van ons hotel. De kiezels branden aan je voeten, maar eenmaal bij de ligbedden aan de waterlijn, zorgt een zachte bries en rustige branding voor precies de goede hoeveelheid verkoeling. Bij het barretje op het strand halen we een fruitshake en wat stokbrood. Dat brood is niet voor ons, maar voor de vissen. Zodra je met je snorkeluitrusting het kristalheldere water ingaat, komen ze al naar je toe. Ze zijn nieuwsgierig. Eerst komen de kleintjes, die zijn het meest dapper. Daarna volgen de wat grotere vissen, de een nog mooier dan de andere. Het brood - inmiddels verworden tot een soort spons - gooien we in kleine stukjes op het water. En wat er dan gebeurt.... een wonderschoon spektakel. Opeens zijn daar tientallen, misschien wel honderden vissen om je heen. Ze doen je niks, ze zijn gefocused op de lekkere hapjes die om je heen liggen. Je wordt onderdeel van een school. Zodra je voorzichtig een stukje verder zwemt, volgen ze je. Pas nadat het brood echt op is, druipen ze langzaam maar zeker af.

Als de zon bijna ondergaat, verlaten we het strand. We lopen over de kiezels die nog steeds warm zijn naar de trap die naar ons hotel boven op een berg voert. Ook minstens tweehonderd treden. We frissen ons op, drinken nog een glas en dalen dan weer af naar het ansichtkaartendorpje Kokkari. We zitten bij een restaurantje aan de baai en laten onze blik gaan over de menukaart. Vis slaan we vandaag een keertje over.

Samos

Een wild uitgaansleven tref je op Samos niet aan. Voor liefhebbers van natuur, cultuur en een gemoedelijke, authentieke Griekse sfeer is dit Egeïsche eiland een uitstekende keuze. Samos is een bergachtig eiland: de hoogste berg is ruim veertienhonderd meter hoog. Het is ook een groen eiland, met veel bossen. Bosbranden hebben in het verleden grote schade aangericht, maar de natuur heeft zich goed hersteld.

Er zijn diverse wandelpaden op Samos, door bos en over bergen. Die van Vourliotes naar Manolates (of omgekeerd) is een aanrader. Vourliotes is een bergdorpje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. In het centrum van dit dorpje vind je een lommerrijk terras. Overal langs de kust zijn mooie (kiezel)stranden te vinden, waar je voor een kleine bijdrage een bedje met parasol kunt huren. Naast natuurschoon biedt Samos ook veel cultuur. Er zijn diverse overblijfselen uit de (Romeinse) oudheid te zien. Ook archeologisch is het eiland interessant, zoals te zien is in het Archeologisch Museum in Samos-stad.

De stad wordt ook wel Vathy genoemd. Samos telt vele steden, dorpen en gehuchten, elk met hun eigen sfeer en charme. Kokkari aan de noordkust is een schilderachtig dorpje aan een baai. Pythagorion is een dynamische vissersplaats – vernoemd naar de beroemde wiskunde Pythagoras die op het eiland geboren werd. Vathy of Samos-stad is wat mondainer, met veel winkels en musea.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.