Het wonderkind dat Max Verstappen heet

Een sportreis, net even anders dan een stedentrip of zonvakantie. De mogelijkheden zijn groot: van voetbal tot American football. Voor liefhebbers, maar ook voor nieuwsgierigen die een keer een groot sportevenement mee willen maken. Dit keer op Reis! een bijzondere: een dag in het Max Verstappen-vak tijdens de Formule1 van Oostenrijk, in Spielberg.

Autosportcircus

Piepklein is het dorp; 5000 inwoners telt het. Spielberg bei Knittelfeld, officieel. Je zou er zo voorbij rijden, jezelf vergapend aan de schitterende Oostenrijkse bergen die het omringen. Alleen de borden langs de snelweg herinneren voorbijgangers eraan dat in het dorp - met tussenpozen - al jaren het toneel is van een van de grootste autosportcircussen ter wereld: de Formule1.

In het dorp is overigens ook weinig te merken van het festijn dat duizenden mensen trekt. Op de weilanden vol (gratis) geparkeerde auto's, een geïmproviseerde camping, een paar merchandise tentjes en een bierschuur na is het gewoon een van de vele dorpjes in het land. Tot achter een uitloper van een berg een circuit opdoemt: de RedBull Ring.

De RedBull Ring. FOTO KARLIJN TER HORST

Oranje

Zondag 3 juli 2016 is een speciale dag in Spielberg. Overal in het Formule1-dorp tref je Nederlanders in hetzelfde t-shirt: knaloranje, met de tekst Spielberg 2016, Race to the Max. High five hier, knipoog daar. Iedereen komt voor hem. Het jonge wonderkind. Max Verstappen. Inclusief ondergetekende.

Hoewel de autorace pas om 14.00 uur van start gaat, doen bezoekers er goed aan om vroeg naar het circuit te komen. Niet vanwege parkeerplaatsen, lange wachtrijen of nog schone toiletten; er zijn in het Formule1-dorp en aan de rand van het circuit voldoende eet- en drinktentjes en - niet geheel onbelangrijk - schone toiletten, mét toiletpapier.

De hoofdtribune van de RedBull Ring. FOTO KARLIJN TER HORST

Vroeg naar het circuit dus. Al voor 10.00 uur is er volop vertier. Tentoongestelde racewagens, een simulator, muziek, races op het circuit, bier en braadworst. Dat alles is in de ochtend nog even niet belangrijk. De jongste Formule1-winnaar gaat zijn opwachting maken in het fanvak: de tribune waarop allen in het oranje shirt een plek hebben. Selfies, filmpjes en een hoop gedrang tot gevolg.

RedBull

Formatievliegen. FOTO KARLIJN TER HORST

Alles trekt RedBull- en circuiteigenaar Dietrich Mateschitz uit de kast om de Grote Prijs van Oostenrijk tot een ultiem spektakel te maken. Een 'thuis'wedstrijd voor zijn twee raceteams, Toro Rosso en het grote RedBull, de renstal van Verstappen. De coureurs van het laatste team in lederhose tijdens hun voorstelrondje en in een speciaal racepak met lederhose-print tijdens de race.

Een vliegtuig uit Hangar7. FOTO KARLIJN TER HORST

Mateschitz haalde zelfs zijn hangar op het vliegveld van Salzburg, Hangar7, leeg. In zijn privémuseum, dat ook toegankelijk is voor publiek, staat voor miljoenen aan door RedBull gefinancierd speelgoed: racemotoren, -auto's, een Apache-helikopter en (stunt)vliegtuigen. Die laatste geven voor de start van de race een waanzinnige airshow. Rook, formaties, stunts en loopings. De gratis uitgedeelde oordoppen komen al voor de race erg goed van pas.

Een stuntvliegtuig uit Hangar7. FOTO KARLIJN TER HORST

De race

Alle vermaak kan niet op tegen het hoogtepunt van de dag: dé race. Op een daverende plek bij de top drie gaan niet veel fans uit. Het supersnelle circuit ligt de minder snelle RedBull-bolides niet zo. Verstappen vertrekt van P8. Bij iedere ronde dat het blauw-oranje racemonster 'zijn' tribune of een concurrent voorbij schiet, juicht het vak als één man.

Max Verstappen in de race. FOTO KARLIJN TER HORST

En dat 71 ronden lang. Feest, want Verstappen klimt steeds hoger in de tussenstand. Tijdens de laatste ronde staan de Max-fans collectief op de bankjes en is er niets dan gejuich. Na een geweldig gereden race - met korte tijd P1 - rijdt de rookie op de derde plek, op de hielen gezeten door ervaren Ferrariman Kimi Raikonen. De spanning siddert door het vak. Houdt 'ie het? En belangrijker nog: Houden de banden het?

Juichen voor Verstappen. FOTO KARLIJN TER HORST

Als de twee Mercedessen elkaar in diezelfde laatste wederom stuk rijden, Max opkruipt naar P2 en finisht op de zilveren podiumplaats, weet heel Oostenrijk dat de Nederlanders (bijna) de baas zijn.

Plek 2 voor Max Verstappen in de GP van Oostenrijk. FOTO KARLIJN TER HORST

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.