High en low budget kamperen

De een wil terug naar de basis, de ander juist super de luxe. Kamperen blijft een van de favoriete vakanties van ons Nederlanders, of het nu high of low budget is. Een overzicht van de meest uiteenlopende kampeermogelijkheden.

FOTO PIXABAY

Groen en actief

Kamperen in het groen én actief bezig zijn, dat is de kern van Vobula Kamperen. Dat staat voor Vrijwillig Onderhoud Buitenplaatsen en Landschappen. Je kampeert voor een klein bedrag op prachtige locaties in ons land en als tegenprestatie werk je samen met de andere kampeerders in de ochtenduren aan het onderhoud van het landgoed, natuurgebied of cultuurhistorisch landschap. De rest van de dag mag je vrij besteden.

Glamourous

Je kunt natuurlijk je hele hebben en houwen meeslepen op vakantie. Maar je kunt er ook voor kiezen een compleet ingerichte tent te huren in binnen- of buitenland. Dat kan een ‘normale’ bungalowtent zijn, maar ook een safaritent, yurt of een lodgetent. Voorzien van goede bedden, een complete keuken en een fraai ingerichte veranda. Niks geen gesleep van huis naar camping, wel optimaal genieten van het buitenleven en de vrijheid die kamperen met zich meebrengt.

Net een huisje

Een tenthuisje is een bijzondere combinatie tussen een huisje en een tent. Van origine volledig van tentdoek, tegenwoordig is de basis (vloer en wanden) steeds meer van hout en het dak - en soms ook de wanden - van tentdoek. Camping Stortemelk op Vlieland staat bekend om zijn tenthuisjes: er staan er meer dan honderd! Er zijn bedden, er is een keukentje, een tafel met stoelen. Redelijk basic, maar toch net even wat luxer dan een ‘echte’ tent. En: vlakbij het strand.

Op wielen

Ze worden steeds populairder: de campers. Met dit huisje op wielen kun je onbezorgd op vakantie en heb je altijd alles bij de hand. De vakantie begint al zodra je de motor start en je kunt zo vrij als een vogel de hele wereld gaan ontdekken. Een camper mag je niet zomaaroveral neerzetten, daar zijn speciale locaties voor aangewezen. Toch moet het vinden van een overnachtingsplek in Nederland geen probleem zijn: er zijn al bijna duizend camperplaatsen in den lande. Klik hier voor een overzicht van alle camperplaatsen.

Camper. FOTO PIXABAY

Natuurlijk

Wie een zwembad, animatie of snackbar bij een camping niet belangrijk vindt, kan terecht bij een van de 132 natuurcampings in Nederland. Rust, duurzaam, eenvoud en kleinschalig zijn kernbegrippen van deze campings die op bijzondere landgoederen, in eeuwenoude bossen, boomgaarden en andere idyllische plekjes liggen. Bovendien zijn de staanplaatsen goedkoop.

Nederlands favoriet

Al jarenlang de favoriet bij de Nederlanders: de caravan. ‘We’ zijn nog steeds caravanland nummer één in Europa: er rijden bijna een half miljoen exemplaren rond. Ook voor dit huisje op wielen geldt dat je het zo luxe kunt maken als je zelf wilt. Airco? Satellietsysteem? Vaatwasser? Alles is tegenwoordig mogelijk. Groot voordeel is dat je na installatie van je caravan op de camping de auto voor dagelijks gebruik beschikbaar hebt.

Back to basic

Naast glamourous camping (glamping) is er een nieuwe trend: basic camping (bamping). Minimalistisch kamperen in de natuur, waarbij je vooral ook je het vooral moet hebben van je survival-capaciteiten. Je eigen maaltje bij elkaar ‘jagen’, koken op zelfgemaakt vuur en slapen in de buitenlucht of in een duurzaam tentje. Terug naar de natuur dus. Van tevoren bij een outdoorwinkel langsgaan voor een paar survivalspullen kan zeker geen kwaad.

Kampvuur. FOTO PIXABAY

Van hout

Kampeerders komen zelf ook wel eens op ideeën die het kamperen leuker dan wel geriefelijker maken. Zo ontstond onder meer de supertipi, de houten iglo en de kampeerbungalow, alle van hout gemaakt en demontabel, dus elk jaar op te bouwen en af te breken. De ‘houten tenten’ staan op diverse campings in Nederland, België en Frankrijk en zijn te huur.

Bij de boer

Wakker worden van het boegeroep van koeien, rondscharrelende kippen of de geur van versgemaaid gras: liefhebbers van het boerenleven kunnen in Nederland op heel veel boerencampings terecht. Boerencampings die zijn aangesloten bij de VeKaBo – de Vereniging voor Kampeer Boeren - zijn altijd kleine campings met schappelijke prijzen en voorzien van sanitair dat niet altijd even luxe, maar altijd schoon is.

BBQ. FOTO PIXABAY

In de kerk

In Nederland nog niet gesignaleerd, maar wie weet…. In Engeland kun je sinds kort kamperen in een kerk. Slechts verlicht met kaarsen is dit misschien wel een van meest romantische manieren van ‘kamperen’. Het is een initiatief van The Churches Conservation Trust, die er alles aan doet om historische kerken in Engeland behouden. Op dit moment is champing in drie landelijk gelegen kerken mogelijk, in 2016 komen er meer locaties bij. Champing wordt gezien als de ultieme vorm van ‘slow tourism’.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.