IJsbeer Felix dan toch in Aqua Zoo

IJsbeer Felix met verzorgster Dorine van Appeldoorn. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het had wat voeten in de aarde, maar maandag arriveerde ijsbeer Felix dan eindelijk in Aqua Zoo in Leeuwarden.

Twaalf uur maandagmiddag. Er rijdt een vrachtwagen met een bijzondere lading achteruit het terrein van Aqua Zoo op. De medewerkers zien een kooi met daarin een gevaarte van 450 kilo alsmaar dichterbij komen.

Het is ijsbeer Felix , de gloednieuwe aanwinst van de dierentuin. Hij kijkt een paar keer om zich heen en springt dan twee keer op en neer, alsof hij de ondergrond van zijn transporthok wil testen. Twee heftruckchauffeurs zetten hun lepels onder de kooi.

Transport

Het mannetje zou vorige week al in Friesland arriveren , maar het transport mislukte in zijn vorige woonplaats Ouwehands Dierenpark Rhenen. De verzorgers lokten hem het hok in, maar op het moment van sluiten stak hij zijn poot onder het luik . Daarna tilde hij de tralies op en liep hij het verblijf weer in.

Hoe moeizaam het een week geleden ging, zo makkelijk ging het gisterochtend. ,,Hij was heel rustig”, zegt Dorine van Appeldoorn van Ouwehands. ,,En we waren hem dit keer voor, omdat we een paar aanpassingen hebben gedaan. Zo kon hij niet ontsnappen.”

Felix oogt nog wat onwennig wanneer hij zijn binnenverblijf instapt. Hij ruikt aan de tralies en probeert via een gleuf het luik weer open te doen. ,,Ze zijn altijd gestrest in nieuwe omgevingen”, vertelt Van Appeldoorn. ,,Ze reageren vooral op geluid. Dat vinden ze niet prettig.”

Herrie

Helaas voor Felix, want buiten leggen bouwlieden de laatste hand aan zijn verblijf. En dat gaat gepaard met de nodige herrie.

Het verblijf van Nanu, de andere ijsbeer die naar Leeuwarden werd gehaald, is wel klaar. Hij mocht maandag voor het eerst kennismaken met zijn nieuwe omgeving. Felix moet daar nog tot morgen mee wachten. De twee mannetjes kunnen niet bij elkaar. ,,Voorlopig niet”, zegt verzorgster Lisa Schuurman. ,,Ze kunnen elkaar straks ruiken, horen en uiteindelijk ook zien. Maar neus aan neus staan, dat zit er de eerste tijd niet in.”

menu