Ierland: grillige schoonheid

Ierland. Het land waar natuurschoon en historie samenkomen. Waar ruige kliffen worden afgewisseld met zachtglooiende landschappen, imposante boomgalerijen en sprookjesachtige kastelen. En of je nu door stad of land reist, naar noord, zuid, oost of west, Ierland schittert in alle windstreken.

The Gobbins op archiefbeeld. FOTO WIKIMEDIA

Historisch pad

We reizen af van Belfast naar het noorden. Na zo’n veertig minuten komen we bij het Ierse schiereiland Islandmagee. Hier werd onlangs een spectaculair wandelpad heropend: The Gobbins. Het pad neemt ons mee langs steile kliffen, wilde golven en bijzondere grotten.

The Gobbins bestaat al langer dan een eeuw - het pad werd in 1902 al geopend - maar was lange tijd dicht omdat het te gevaarlijk was geworden en een grondige opknapbeurt nodig had. De restauratie kostte miljoenen, maar dan wandel je als liefhebber van ruige kusten wel over een heel bijzonder pad. We lopen over hangbruggen, klimmen langs trappen de steile rotswanden omhoog en banen ons een weg door grotten waar je het gevoel krijgt onder de zeespiegel te zijn.

De nieuwe brug van The Gobbins. FOTO WIKIMEDIA

Dicht bij de natuur

Het klifwandelpad ligt langs de beroemde Causeway Coastal Route, de 190 kilometer lange kustroute in Noord-Ierland, tussen Belfast en Londonderry. Het wandeltraject van The Gobbins is bijna 2,5 kilometer lang en alleen onder begeleiding van een gids af te leggen. Gids Ian leidt ons langs de ruige schoonheid van de kliffen met spectaculaire en fotogenieke panorama’s - de camera maakt overuren. We turen in de verte of we nog een bruinvis of walvis in de Ierse Zee zien. Af en toe vliegt er wat voorbij: was dat nou een papegaaiduiker, zeekoet of alk?

Een papegaaiduiker. FOTO WIKIMEDIA

Met een overdosis aan impressies sluiten we onze wandeling af in het nabijgelegen bezoekerscentrum. Hier kunnen we alles over de geschiedenis en bouw van The Gobbins nog eens rustig nalezen en bijkomen van alle indrukken.

Wie The Gobbins wil bezoeken en bewandelen, doet er goed aan vooraf de website te checken naar de beschikbaarheid. Als het te slecht weer is, is het pad te gevaarlijk en kan er niet gewandeld worden. Het geeft aan hoe dicht bij de natuur dit wandelpad is – en dat maakt The Gobbins nu net zo uniek.

The Gobbins Visitors Centre. FOTO WIKIMEDIA

Sprookjesachtig

Na The Gobbins gaan we verder over de Causeway Coastal Route, nog verder naar het noorden. We zijn op weg naar de Giant’s Causeway, waar zestig miljoen jaar geleden vulkaanuitbarstingen de kustlijn vormden in zeskantige blokken: basalt. Het lijkt door de mens gemaakt en toch is het moeder natuur die deze bijzondere en inspirerende kunstwerken formeerde. Het verwondert ons niks dat dit op de werelderfgoedlijst staat.

Nog maar net bekomen van de schoonheid van de Giant’s Causeway, reizen we verder door het Ierse landschap. Opeens rijden we door een groene tunnel: we zijn bij Dark Hedges aangekomen. De weg met grillige bomen geeft het gevoel alsof we in een sprookjesachtige filmscène zijn beland. Fans van Game of Thrones zullen dit herkennen, want deze bijzondere locatie schitterde in deze fantasy-televisieserie. Deze weg is echter geen fantasy, maar je gelooft pas dat hij echt is, als je er zelf bent geweest. Het is een van de vele plekken in Ierland waar het land zijn grillige schoonheid toont.

Ierland

 • Hoofdstad: Dublin
   
 • Valuta: euro
   
 • Taal: Engels en Iers
   
 • Vliegtijd Amsterdam-Dublin: 1,5 uur
   
 • Noord-Ierland
   
 • Hoofdstad: Belfast
   
 • Valuta: pond sterling
   
 • Taal: Engels en soms Iers
   
 • Vliegtijd Amsterdam-Belfast: 1,5 uur
Lake Invernes. FOTO PIXABAY

Ierland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië en bestaat uit het land Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Gemiddelde temperatuur in de zomer: 18-19 graden.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.