Kom je resort uit! Vier tips voor Playa del Carmen, Mexico

Heerlijk hoor, zo'n all-inclusive resort in Playa del Carmen, Mexico. Met een boek in de zon aan het zwembad, een cocktail naast je strandstoel.. Maar, wat als je door al je leesvoer bent en je witte winterbenen voldoende bijgekleurd zijn? In Playa del Carmen en de rest van Yucatan is genoeg te doen, dus kom je resort uit!

Tulum

Op een uurtje van Playa del Carmen liggen de Maya-ruïnes van Tulum. Trap niet in de dure toeristentripjes, want het openbaar vervoer op schiereiland Yucatán is prima voor elkaar en goedkoop. Op het busstation van Playa Del Carmen, midden in het centrum, koop je voor gemiddeld 60,- Mexicaanse pesos (omgerekend zo'n drie euro) een retourtje naar de zona arqueológica. Een enkele reis duurt ruim anderhalf uur.

Tulum. FOTO FLICKR

Vanaf het busstation is het 750 meter lopen naar de kassa's van de ruïnes. Vergaap je onderweg aan de vele varanen die loom tussen de struiken stappen. Voor 65 pesos krijg je ongelimiteerd toegang tot de bouwplaats, al ben je zeker niet de enige die de vergane stad bezoekt. Maar, eenmaal binnen en de eerste toeristenergernis voorbij, is de ervaring fenomenaal. Tulum ligt op een twaalf meter hoge klif aan de Rivièra Maya. Naast de indrukwekkende eeuwenoude tempels, huizen en bouwwerken, is het uitzicht over de felblauwe zee een fantastische ervaring.

Fietsen

Bied je resort de mogelijkheid om een fiets te huren? Maak er dankbaar gebruik van! Op een beach cruiser trap je heel relaxt de veilige stad door. Het past bij het leven in Playa: relaxt en easy going. Locals maken graag een praatje en wijzen je op de mooiste plekjes van de stad. Schuw vooral de tripverkopers op straat niet. Eenmaal uit hun verkooppraatje geven ze graag hun geheimen prijs. Ontdek het leven van de locals, met de kleine groente- en fruitwinkeltjes, verborgen eettentjes en lokale marktjes.

Playa del Carmen. FOTO WIKIMEDIA

Isla Mujeres

Waar de grote cruiseschepen en toeristenboten vooral aanmeren bij het toeristische eiland Cozumel, is het kleinere eiland Isla Mujeres (Vrouweneiland) een meer dan welkome aanrader voor een uitje. Vanuit Cancún vertrekken verschillende ferries naar Vrouweneiland, maar een dagtrip met een catamaran - voor wie wat meer van de zee wil genieten - is een mooie ervaring. Inbegrepen is dan meestal een korte snorkeltrip, waar als je geluk hebt één van je reisleiders een octopus van de zeebodem opduikt.

Isla Mujeres. FOTO WIKIMEDIA

Kenmerkend voor vervoer op het eiland zijn de golfkarretjes. Je kunt ze in de gelijknamige hoofdstad Isla Mujeres per uur huren, of zelfs een hele dag. Wie de drukte van de hoofdstad wil vermijden, doet er goed aan het eiland over te racen met zo'n 'traditioneel' vervoersmiddel. Geniet van de uitgestrekte stranden, de rustige zee en zak onderuit in een plastic kuipstoel met een koud Mexicaans biertje onder een van zeildoek provisorisch gemaakt afdak. Ultiem genieten.

Chichén Itzá

Tijdens een vakantie in Playa del Carmen (of een andere badplaats in Yucatán) mogen de Maya-meesterwerken van de oude stad Chichén Itzá niet ontbreken. De bekende tempel Kukulcán, of El Castillo, torent imposant boven de rest uit. Het piramidevormige bouwwerk doet denken aan zijn evenbeeld uit Egypte. De oorspronkelijke piramide ligt echter onder de zichtbare delen. Die is nog helemaal intact. Binnenin staat een troon, Chack Mo'ol: een menselijk figuur op ellebogen en knieën, gehouwen uit steen. De ogen zijn ingelegd met jade en het gebid met heuse jaguar-tanden. Volgens de Maya-traditie zou Chack Mo'ol bemiddelen tussen mensen en goden.

Naast de imposante piramide van Kukulcán kent Chichén Itzá vele andere, goed bewaarde Maya-bouwwerken. Zo verrijst nog steeds de koepel van El Caracol, de sterrenwacht. Enigszins luguber is de Tzompantli, de schedelmuur. Daarop werden de hoofden van menselijke offers publiekelijk tentoongesteld.

El Castillo in Chichen Itza. FOTO PIXABAY

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.