Last minute-kansen op Lesbos

Op Lesbos is amper nog een vluchteling te zien, maar ook geen toerist meer. Dat biedt kansen voor reizigers die last minute willen boeken.

Nog even golft het water na, maar dan staat het weer strak als een glasplaat. Nicole De Block (67) en Benny Coen (69) uit het Belgische Oostende hebben zich op de kant gehesen en drogen zich af bij het zwembad van hotel Aphrodite aan het strand bij Molyvos, een toeristisch plaatsje op het Griekse eiland Lesbos. Ze zijn de enigen die een duik nemen. Van de veertig ligstoelen om hen heen zijn er maar tien bezet. Het strandje achter het zwembad is helemaal leeg.

,,We komen hier al voor de tiende keer, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Coen. ,,Rust is fijn, maar het mag toch wel een beetje drukker”, vult De Block aan. ,,In Molyvos is het stil. Dit is heel erg voor de toeristische sector hier. Die moeten we steunen, helemaal als je bedenkt dat ze vorig jaar zo hun best hebben gedaan.”

De Block doelt op de hoogtijdagen van de vluchtelingencrisis. In oktober kwamen dagelijks meer dan 4300 immigranten op Lesbos aan aan. De meesten zetten voet aan wal op de stranden rond Molyvos, waar een deel van de lokale bevolking en toeristen hen opwarmden en voedsel en kleding gaven.

80 procent minder boekingen

Juist vanwege die beelden laten vakantiegangers Lesbos dit jaar massaal links liggen. Ook eilanden als Kos en Samos hebben eronder te lijden, maar Lesbos spant de kroon. Het aantal boekingen ligt ruim 80 procent lager. Er landen 75 procent minder internationale vluchten op het eiland, terwijl rondom Molyvos nauwelijks nog een vluchteling te bekennen is. Sinds Turkije en de Europese Unie eind maart een akkoord sloten, komen er gemiddeld nog maar zo’n twintig vluchtelingen per dag aan, meestal in de buurt van de hoofdstad Mytilini, op ruim een uur rijden van Molyvos. Daar verblijven ze in kampen. De zwemvesten en bootresten zijn opgeruimd en de stranden zijn nog nooit zo schoon geweest.

Hoe wrang ook, Lesbos is nu een perfecte bestemming voor een rustige zonvakantie in het hoogseizoen, en bovendien goedkoop, aangezien de hotels hun prijzen flink hebben moeten laten zakken. ,,Voor 500 euro zitten we veertien dagen in een heel goed hotel. Inclusief vlucht en transfer. Vorig jaar betaalden we zeker een paar honderd euro meer”, zegt Coen.

Reisorganisaties als TUI en Corendon bevestigen dat vakanties naar Lesbos een stuk goedkoper zijn. ,,Voor 499 euro zit je een week all inclusive in een viersterrenhotel, met vlucht en transfer. Vorig jaar betaalde je daar minstens 799 euro voor”, zegt directeur Atilay Uslu van Corendon.

Toch merken de reisorganisaties dat de belangstelling voor Lesbos weer wat begint toe te nemen, mede doordat er in Spanje en Portugal weinig plek meer is.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.