Meer Marokko

Marokko is zoveel meer dan haar koningssteden en woestijn. De bergpas Tizi N’Tichka bijvoorbeeld.

Een maand lang toeren door Marokko ten zuiden van Marrakech. Met een paar surfplanken, baby Finne (8 maanden) en peuter Raf (4) ontdekken we de charme van dit prachtige land.Tien hoogtepunten.

1 Tizi N’Tichka

De eerste slaapplek in de camper bereiken we niet zonder slag of stoot. We vertrekken te laat uit Marrakech en rijden in het pikkedonker richting de bergpas Tizi N’Tichka. Vlak voor de top zit restaurant Assanfou, met een parkeerplaats waar je mag overnachten. Een stroomstoring zit dwars; het restaurant zit onverlicht verstopt naast de weg. We rijden er blind voorbij, zelfs tot over de top van de pas waarvan we niet meekrijgen dat dit de top is. We besluiten een internetbundel op de telefoon aan te zetten, waarna Google Maps ons vertelt dat we 25 minuten te ver zijn doorgereden.

Eenmaal op de parking verzekert beveiliger Mohammed ons dat het veilig is, we kunnen hier gerust in slaap vallen. Het blijkt een van de mooiste overnachtingsplekken van de reis. We worden wakker tussen de besneeuwde bergtoppen van de Hoge Atlas. We maken een schitterende wandeling alvorens we de bergpas nogmaals ronden, richting Aït-Ben-Haddou.

2 Aït Ben Haddou

Bekend vanwege de kashba’s op de heuvel. Bij deze typisch Marokkaanse bouw zijn vier torens met elkaar verbonden, waarin vroeger meestal één grote familie woonde. Een aantal kashba’s bij elkaar heet een ksar ; Aït Ben Haddou heeft een bijzonder mooie ksar, met bovenop de heuvel een graanschuur. Hier werden vroeger alle dure bezittingen van het dorp bewaard. De ksar en de natuurlijke vorm van de heuvel beschermdeN de eigendommen. Wij ervaren hier voor het eerst de schitterende zonsondergang van Marokko.

3 Tafraoute

Zelden zagen we zulke mooie rotsformaties als onderweg naar Tafraoute, totdat we in Tafraoute zelf aankomen. We worden omringd door palmbomen en bergen van de Anti Atlas, opgebouwd uit grote rode keien. Met Raf (4) op de rug loop ik omhoog en probeer tevergeefs een top te bereiken. In de winter staan hier tientallen grote Europese campers met pensionado’s om te overwinteren. Deze regio leent zich fantastisch voor wandelingen, een bezoek aan de blauwe rotsen en natuurlijk aan de oase Mansour Valley.

4 Mansour Valley

Een oase zoals je ze in sprookjes ziet, maar dan groter. Een lang lint van dadelpalmen langs een rivier door een woeste en ruige rotswoestijn. De route erheen is een avontuur: het aantal haarspeldbochten is niet op twee handen te tellen. Het uitzicht dat je wacht is de inspanning dubbel en dwars waard. Het ritje door de kloof wordt helemaal een onvergetelijke ervaring wanneer we twee oude dametjes met zakken vol verse dadels een stuk meenemen.

5 Aglou Plage

Van de bergen rijden we in twee uur naar Aglou Plage, een Frans aandoende badplaats aan zee. Een lange boulevard met restaurantjes en heel veel mooie appartementen. Wij rijden onze camper hopeloos vast in het zand, omdat we zo dicht mogelijk bij het strand willen staan. Zeri en Lahcen, twee jongens van de surfschool, helpen ons loskomen en worden zo vrienden voor het leven. Samen met deze twee maken we de eerste surfmeters. Hun hulp komt wederom van pas, met de vele scherpe rotsen in zee is het goed oppassen hier.

6 Imsouane

Hoogtepunt der hoogtepunten. Een vissersdorpje op anderhalf uur rijden ‘boven’ Agadir heeft een bijzondere baai waar de golven schitterend binnenrollen. De sfeer is uitermate relaxt met veel hippies, surfers en levensgenieters. Hier pak ik met Raf onze eerste echte ongebroken golven samen op een board. We hebben na een paar dagen moeite met vertrekken.

loading  

7 Paradis Plage

We ruilen de camper in Agadir om voor een huurauto, we zijn nu aangewezen op resorts en appartementen. Het luxe resort Paradis Plage is een mooie afwisseling met het nomadenbestaan van de afgelopen weken. Raf vermaakt zich in de zwembaden, Rian volgt een sunset-yogales, ik drink weer eens een biertje aan de bar – wat door de Marokkaanse wet niet op heel veel plekken kan. Ook gaan Rian en ik een keer samen uit eten; het resort heeft kinderopvang, de wifi is sterk genoeg voor de 3G-babyfoon.

loading  

8 Solid Surf House

Een stukje zuidelijker biedt Solid Surf House een geheel andere ervaring. Hier is elke gast onderdeel van een grote familie. Samen naar de surfles, met een grote groep relaxte mensen ontbijten, dineren en op het strand liggen. De staff is super met de kinderen. Solid is een aanrader voor mensen die willen leren surfen, maar een eerste ervaring in Marokko ook spannend vinden.

loading  

9 Sidi Ifni

Zelden plannen we een reis van dag tot dag, maar onze laatste vijf dagen liggen vast. Blind volgen we een tip van vrienden om in deze oude Spaanse enclave te verblijven. Sidi Ifni geeft de beste golven van de trip. Dankzij de ontmoeting met Hisham, die hier een surfschool runt, ervaren we het beste van Sidi Ifni. Bovendien rijd je vanaf hier in tien minuten naar het natuurwonder van Legzira.

10 Legzira

Het is een symbolisch einde van de trip; we lopen naar het licht aan het einde van een tunnel. Een parachute draait als een engel rondjes boven ons hoofd. De grote rotsbogen van Legzira, uitgesleten door het water, zijn alleen zichtbaar bij laagwater. Een absolute must, zeker met de wetenschap dat het op een dag instort.

Lees meer over Marokko en andere verhalen van Gijs Hardeman en Rian Lanenga op hun reiswebsites www.nextdestination.nl en www.4flipflops.com (reizen met kinderen).

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Avontuur
Wereld