Moezel: Riesling en romantiek

Als het landschap langs de Moezel in Duitsland ergens om bekend staat, dan zijn het wel de uitgestrekte wijngaarden op de hellingen en de idyllische wijnstadjes langs de rivier. Dit is het land van de Riesling en de romantiek.

De Romeinen verbouwden al wijn op de hellingen langs de Moezel. Tegenwoordig zijn er zo’n vijfduizend wijnboeren in dit oudste wijnbouwgebied van Duitsland actief. Op meer dan de helft van de negenduizend hectare druivenranken staat de beroemdste Moezeldruif: de Riesling. Van de met de hand geplukte druiven worden volgens kenners bijzonder lekkere zoete én droge wijnen gemaakt: ‘fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte’.

De Moezel kent niet alleen witte druiven, sinds eind jaren tachtig komen er uit de Moezelstreek ook rode druivensoorten, waaronder de Spätburgunder en Dornfelder, hoewel hun aandeel in het niet valt bij de Riesling.

De Moezel

De druiven in de wijngaarden langs de Moezel zijn geplukt, de wijnfeesten gevierd. In de herfstmaanden valt er echter nog genoeg te beleven in dit fraaie Moezeldal. Langs de rivier is het ene na het andere romantische wijnstadje te vinden. Vakwerkhuizen, smalle straten en intieme pleinen geven de stadjes hun zo’n kenmerkende uitstraling en geven je het gevoel dat je een reis door de tijd hebt gemaakt.

In grotere plaatsen zoals Trier en Koblenz vind je ook veel gebouwen uit de Romeinse tijd terug. Een ander opvallend bouwwerk is de Reichsburg, de duizend jaar oude burcht torent hoog boven het stadje Cochem uit.

Het Moezeldal leent zich ook prima om te fietsen en te wandelen. Onlangs nog werd de ‘Moselsteig’ uitgeroepen tot de mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland. Fietsers pakken de Mosel Radweg. Deze fietsroute loopt langs de Moezel en doet naast Trier ook het middeleeuwse Bernkastel-Kues, de jugendstil-stad Traben-Trarbach en het schilderachtige Cochem aan.

Speciale Reis!-aanbieding:

Na het lezen van dit Reis!-artikel zin om zelf het Moezeldal te ontdekken? Speciaal voor de lezers van Reis! heeft NuWeg een exclusieve reisaanbieding naar een heerlijk hotel aan de rivier, vlakbij Koblenz en Cochem. Klik hier om de aanbieding te bekijken.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.