Op eigen houtje aan wal: 5 tips voor cruise-tripjes

Wie op cruise gaat, gaat ook op excursie. Het aanbod aan tripjes dat je aan boord kunt boeken is enorm. Maar niemand houdt je tegen als je je eigen plan trekt.

Stel, je maakt een cruise over de Middellandse Zee: Marseille, Genua, Napels, Sicilië, Tunis, Barcelona. Vijf handige tips om je eigen uitstapjes te organiseren.

1 Bereid je goed voor

Pak er een paar reisgidsen bij en maak vooraf plannen. Gewoon lekker de stad verkennen? Daarvoor is meestal geen excursie nodig. In Genua, Napels en Messina op Sicilië ligt de cruisehaven op wandelafstand van het centrum. Kijk voor praktische informatie en plattegronden bijvoorbeeld op www.shorebee.com. Naar een museum? Bestel de tickets dan waar mogelijk vooraf via internet. Dat voorkomt lange wachttijden bij een publiekstrekker als het Picassomuseum in Barcelona.

2 Maak gebruik van de shuttle

Bij aankomst in Barcelona volgt een groot deel van de opvarenden na het aanmeren meteen de voetgangersborden. Lijkt logisch, maar het is een flinke wandeling naar de Ramblas. Terwijl een kaartje voor de bus (halte vlak naast het schip) slechts 2 euro kost. In Marseille ligt de haven voor grote cruiseschepen pakweg 10 kilometer van de oude haven en het centrum. De shuttle van de cruisemaatschappijen kan prijzig zijn: wie het niet erg vindt om een stukje te lopen naar de bushalte, neemt stadsbus 35 vanaf de uitgang van de haven. Op vrijdag, zaterdag en zondag rijdt er een gratis shuttle vanaf de parkeerplaats achter pier 162.

3 Laat je niet uit het veld slaan

Havens zijn niet altijd even overzichtelijk. Vanaf Molo Beverello, de cruisehaven van Napels, rijdt een lokale SITA-bus naar Pompeï. Het busstation (rechtsaf op de Via Cristoforo Colombo en dan een minuut of 10 lopen) en het loket (achter het kantoor van autoverhuurder Hertz) worden niet heel duidelijk aangegeven, dus: vooraf even op de kaart kijken en zo nodig even vragen. Een enkeltje kost 2,60 euro per persoon en de bus stopt vlakbij de ingang. Tip extra: koop meteen een kaartje voor de terugreis en informeer naar vertrektijden.

Vanaf de haven La Goulette in Tunesië rijdt een kusttreintje naar Tunis, naar de ruïnes van Carthago en naar Sidi bou Saïd. Het stationnetje bij de haven wordt verbouwd, en voor het volgende station moet je langs een haag vasthoudende taxichauffeurs (,,Maar de trein rijdt helemaal niet meer, mevrouw!’’). Een extra tip voor Tunesië: neem geld op in de haven, zodat je niet hoeft te zoeken naar een pinautomaat, en wissel je geld terug voordat je vertrekt, want dinars mogen niet worden uitgevoerd.

4 Boek bij een lokaal reisbureau

Een shore excursion geboekt via een lokaal reisbureau is vaak goedkoper dan de excursies die op het schip worden aangeboden. Ben je met z’n vieren of meer, dan kun je voor het bedrag van een scheepsexcursie soms al een eigen auto met gids boeken. Zie ook:

www.shorebee.com en www.viator.com. In elke haven staan trouwens ook taxibestuurders die je graag de hele dag overal heen willen chaufferen.

5 Ga op tijd terug

De excursies die je via de rederij boekt mogen dan duurder zijn, ze hebben wel een groot voordeel: als er files zijn of als een bus pech heeft, wacht het schip. Wie zelf op pad gaat, heeft die garantie niet. Ruim op tijd terug naar het schip dus! Anders kan het een heel lange en kostbare excursie worden ...

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.