Op reis met de fiets

Op een oude Gazelle zonder versnellingen fietste ik als zeventienjarige samen met een vriendin heel Nederland door. Van jeugdherberg naar jeugdherberg. Met alleen wat kleding, een klikklakcamera, een paar boeken en een tandenborstel in de canvas fietstas. Tegenwoordig kun je heel wat comfortabeler op fietsvakantie.

Sportief

Nederland is fietsland bij uitstek en ideaal voor een fietsvakantie. Ons land is immers grotendeels plat én voorzien van fantastische fietspaden. Ploeterde ik jaren geleden tegen windkracht zes de Afsluitdijk over om uitgewoond in de jeugdherberg van Den Oever aan te komen, tegenwoordig kun je aanzienlijk gemakkelijker en toch sportief de oversteek maken en Nederland doorkruisen.

Ideale fiets

De trekkingfiets is ideaal om mee op vakantie te gaan. De wielen hebben meer spaken, de fiets heeft speciale bagagedragers en het frame is wat stijver. Stabiel en perfect voor volle bepakking.

Gemak

Heb je meer bagage, kleine kinderen of honden? Ook dan kun je op fietsvakantie gaan, met een fietskar. Dat aanbod wordt steeds groter. Ook kun je je fiets en smartphone voorzien van allerlei gadgets die je vakantie nog gemakkelijker maken. Met een fietsnavigatiesysteem en speciale fietsapps zoals Strava kun je routes kiezen, precies zien hoe je moet fietsen, welke route je nu uiteindelijk gefietst hebt en hoe snel.Eén ding blijft echter onveranderd: op de Afsluitdijk zal je toch echt zélf moeten trappen.

Voordat je op fietsvakantie gaat

 • Laat je fiets zo afstellen dat deze past bij je lichaamsverhoudingen en kies het juiste zadel voor jouw billen
 • Ga flinke tochten maken voordat je op vakantie gaat, zodat je je fiets goed leert kennen en eventueel nog aanpassingen kunt doen
 • Zorg voor een kleine reparatieset (binnenband, remblokjes, fietspompje, etc)
 • Laat banden van goede kwaliteit monteren, met een lage rolweerstand en lekbestendig
 • Verzeker je fiets tegen diefstal en beschadiging
 • Kies voor 100% waterdichte fietstassen
 • Verdeel de bagage goed, stop zware spullen onderin de fietstas: hoe lager het zwaartepunt, hoe stabieler de fiets
 • Stop kleine spullen die je bij de hand moet houden in een stuurtas
 • Draag een fietsbroekje met zeem, goede fietshandschoenen en ademende fietskleding voor beter zit- en fietscomfort
 • Zorg voor een goed slot waarmee je je fiets ergens aan vast kunt zetten, zet ook je fietstassen op slot en neem navigatieapparatuur of kilometerteller mee als je even gaat pauzeren
 • Neem niet teveel kleding mee en belaad je fiets niet te zwaar, zo heb je ook nog wat ruimte voor nieuwe aankopen tijdens je fietsvakantie

Op de fiets door Nederland

Je kunt nog steeds van jeugdherberg naar jeugdherberg fietsen, alleen heten ze nu Stayokay en zijn ze voor alle leeftijden. Wie niet wil of kan verblijven in een Stayokay of op een camping, kan met speciale fietsarrangementen van hotel naar hotel of van bed&breakfast naar bed&breakfast fietsen. De bagage wordt dan naar het volgende eindpunt gebracht.

Klik hier om terug te gaan naar de Reis!website.

Volg je Reis! al op sociale media? Via Facebook, Twitter en Instagram houden we je op de hoogte van de mooiste reisbestemmingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.