Paradijs onder water bij Curaçao of Bonaire

Een strandje op Bonaire. FOTO FREE IMAGES

Mooie stranden, prachtig weer, lekker eten: wie een vakantie naar Curaçao of Bonaire boekt, weet zeker dat hij van deze drie elementen verzekerd is. Niet alleen boven, ook ónder water zijn deze benedenwindse eilanden in de Caraïbische zee paradijselijk.

loading  

Bonaire wordt gezien als één van de mooiste locaties om te duiken. De verschillende koraalriffen die om het eiland liggen, zorgen voor een rijke vegetatie en een kleurrijke tropische visstand. De hoofdstad Kralendijk heet niet voor niets zo; het is afgeleid van ‘koralendijk’.

Er zijn tientallen locaties op dit kleine Caraïbische eiland waar je vanaf de wal kunt duiken. En niet alleen de met perslucht en duikpak uitgeruste duikers, ook snorkelaars kijken hun ogen onder water uit, want op snorkeldiepte is al heel veel te zien. Sterker nog: de mooiste kleuren zie je - zonder lamp - tot tien meter diepte.

Tropische vissen

Rondom Bonaire zijn honderden vissoorten geteld, waaronder papegaaivissen, maanvissen en vlindervissen. Ook kun je zeeschildpadden, roggen en dolfijnen tegenkomen. Naast kleurrijke en onschuldige schoonheden herbergt het kristalheldere water echter ook de wat minder vriendelijke (en soms giftige) vissoorten zoals murenen, baracuda’s, schorpioenvissen en haaien.

loading  

Het blijft dus altijd uitkijken geblazen onder water, ook het koraal zelf is vervaarlijk scherp. Een goede voorbereiding en jezelf inlezen voordat je het duikersparadijs onder water gaat verkennen, is dus geen overbodige luxe.

Wonderland

Ook vanaf de zuidelijke kust van Curaçao kun je fantastisch duiken en snorkelen, waarbij je Playa Kalki vooral niet mag missen. Vanaf dit idyllische bountystrand in het uiterste westen van Curaçao zwem je zo een wereld in die menig duiker zich laat voelen als Alice in Wonderland, zoals de bijnaam van dit strand tussen de kliffen van kalksteen (‘kalki’) ook wel wordt genoemd. Avonturiers nemen de boot en laten zich aan de noordzijde van het eiland afzetten.

loading  

De zee en de ondergrond zijn hier totaal anders dan de zuidkant van Curaçao: wilder, woester en groter. Er zijn velden van zeegras waar je zeeschildpadden kunt tegenkomen, en ook vissoorten die zich niet laten zien aan de andere kant van het eiland.

Wrakken

Ook kun je in de wateren van Curaçao duiken naar wrakken. Zo ligt er ten zuidoosten van de Caracasbaai op vijf meter diepte een sleepboot (tugboat) die dertig jaar geleden zonk. Ook snorkelaars kunnen dit ondiep liggende wrak bekijken. Een andere populaire duikplek is het vijftig meter lange schip de Superior Producer. Maar dit is alleen voor gevorderde duikers geschikt: het schip ligt namelijk op dertig meter diepte voor de kust van Otrabanda.

Warm water

Met een gemiddelde watertemperatuur van 25 tot 28 graden is zwemmen in de zee rond Bonaire en Curaçao geen straf. Toch zal je als duiker een pak aan moeten trekken, want na verloop van tijd koel je toch af, ook in warm water. Echt koud krijg je het als duiker of snorkelaar niet zo snel, en mocht dat wel zo zijn: na een bezoek aan het paradijs onder water kun je je weer opwarmen in dat andere paradijs bóven water.

loading  

Bonaire en Curaçao

 • Maken samen met Aruba deel uit van de benedenwinds eilanden van de (voormalige) Nederlandse Antillen.
   
 • Op beide eilanden kun je duikcursussen nemen en je duikbrevet halen.
   
 • Taal: Nederlands, Papiaments, Engels
   
 • Curaçao: zo’n 150.000 inwoners, 444 km2, land binnen Koninkrijk Nederland, munteenheid: NAF (Nederlands-Antilliaanse gulden)
   
 • Bonaire: ruim 18.000 inwoners, 281 km2, bijzondere gemeente van Nederland, munteenheid: Amerikaanse dollar
   
 • Vliegtijd Amsterdam-Bonaire/Curaçao: 10-12 uur

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Zonvakantie
Wereld